Reuters: Σημαντικότερο ρόλο για την ΕΚΤ βλέπουν οι αναλυτές

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί τελικά να τυπώσει χρήμα εκτιμά μερίδα αναλυτών σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 αναλυτές ομολόγων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις και θα τυπώσει χρήμα ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, χορηγώντας έκτακτα δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ως ύστατη λύση.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιστέκονται σθεναρά στις διεθνείς εκκλήσεις για αποφασιστικότερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας με στόχο τη στήριξη της ευρωζώνης έναντι τις επιδεινούμενης κρίσης που αντιμετωπίζει. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και το Βερολίνο, φοβούνται ότι θα σημειωθούν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις στο ενδεχόμενο αυτό.

Στο μεταξύ, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος και η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη προκρίνει ως την καλύτερη λύση για τη σταθεροποίηση της αγοράς εθνικού χρέους την έκδοση κοινού ευρωομολόγου.
Πηγή: skai.gr