Κλείσιμο

Τα γενικά συμπεράσματα για τα οφέλη της Ελλάδας

Είναι προφανές ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν διαχειρίσιμο συνεπώς το γεγονός ότι αποφασίστηκε μία απομείωση της τάξεως του 50% δίνει μια βαθιά ανάσα. Διότι ενδέχεται υπό προϋποθέσεις το ελληνικό χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο. Επίσης με τα μέτρα του συνολικού πακέτου αναμένεται να καθησυχάσουν και οι αγορές, οι οποίες είχαν βάλει στο στόχαστρο την Ιταλία και την Ισπανία.

Παράλληλα υπάρχουν όμως και πολλές αβεβαιότητες και γκρίζες ζώνες. Η πρώτη αβεβαιότητα είναι αυτή καθ’ εαυτή η απόφαση της απομείωσης μιας χώρας. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές, όταν η Ελλάδα χρειαστεί να βγει σε αυτές. Θα εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, θα αγοράσουν πάλι ομόλογα; Η παράμετρος αυτή δεν είναι προβλέψιμη.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση: οι εθνικοί εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα και θα λειτουργούν παράλληλα με την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός και θα δίνεται απευθείας αναφορά σε όλες τις χώρες-μέλη από τους εκπροσώπους τους.

Ρόλο-κλειδί παίζουν τράπεζες και EFSF

Καθοριστικό ρόλο σε αυτά θα παίξουν οι τράπεζες και η μέθοδος της μόχλευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Συγκεκριμένα από τις αντιδράσεις των τραπεζών στην απόφαση ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας κατά 9% μέχρι το 2012 και από το πώς ακριβώς θα μεθοδευθεί η μόχλευση του EFSF, που έχει παραπεμφθεί στη σύνοδο των G20 (03.11.11).

Επομένως όπως υποστηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές, τους επόμενους μήνες, θα αποσαφηνιστεί εάν και κατά πόσον είναι αποτελεσματικές οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Να σημειώσουμε ότι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών όπως καταγράφηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν θετικές έτσι ο δείκτης DAX ξεπέρασε αρκετές φορές το συν 3,7%. Για ικανοποιητικό συμβιβασμό έκανε λόγο και ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank και πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών (IIF). Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Τραπεζών χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου «ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές» και «σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Πηγή: Νίκος Μπέλλο, Βιβή Παπαναγιώτου/ Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης