Κλείσιμο

Eurogroup: Αδιάκοπες διαβουλεύσεις και διαφωνίες

Σε διαρκείς διαβουλεύσεις βρίσκονται οι ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να συμφωνηθεί το ποσοστό κουρέματος του ελληνικού χρέους, η μόχλευση του EFSF και η επανακεφαλαιοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο το χάσμα δεν φαίνεται να έχει γεφυρωθεί ακόμη.

Συνέχιση επαφών ώς την Τετάρτη
Οι συνεχείς επαφές εκτιμάται ότι θα παραταθούν έως την Τετάρτη, όποτε και αναμένεται η τελική απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα υπερβεί το 50%. Ζητούμενο είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, ώστε το κούρεμα να μη εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές.

Οι ιδιώτες πιστωτές δεν συμφωνούν σε σημαντικά μεγαλύτερο κούρεμα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζωνης φέρονται να συμφώνησαν σε επανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, με ενίσχυση 100 δισ. ευρώ. Με την πρόταση διαφωνούν Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που θεωρούν το σχέδιο υπερβολικά ακριβό. Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ενίσχυση των τραπεζών πρέπει να φτάσει και τα 200 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική διαφωνία σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιέγκερ δήλωσε ότι η πρόταση Σαρκοζί για λειτουργία του Ταμείου ως τράπεζας, απορρίφθηκε.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η νέα συνάντηση μεταξύ της Άνγκελα Μερκελ και του Νικολά Σαρκοζί. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα το Σάββατο χωρίς να υπάρξει κάτι νεότερο, ενώ και μετά τη συνάντησή τους δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις.

Παπανδρέου: Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη
«Είναι ώρα για συλλογικές αποφάσεις, γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μια Ευρώπη ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Πηγή: skai.gr