Γ. Μάτες: Εξαιρετικά επικίνδυνη η χρεοκοπία της Ελλάδας

Για το εξαιρετικά επικίνδυνο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, προειδοποιεί ο Γιούργκεν Μάτες, ανώτατο στέλεχος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως παρατηρεί, λόγω της νευρικότητας στις χρηματαγορές, υφίσταται υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες, ειδικότερα εάν η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη την έγκριση του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς ο Μηχανισμός διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία για την προστασία της Ευρωζώνης από τις επιπτώσεις ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε σχέση με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρατηρεί ότι ναι μεν μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα είχε να εξυπηρετήσει λιγότερο χρέος, ωστόσο θα προέκυπταν νέα οικονομικά προβλήματα, λόγω της ανάγκης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και της στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάτες, ακόμη και αν γίνει η αναδιάρθρωση, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, δηλαδή το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μετά την αφαίρεση των τόκων των δανείων, θα εξακολουθήσει να υφίσταται και ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα χρειάζεται πολύ χρόνο για να ανακάμψει και σημειώνει, ότι, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, η οικονομία της χώρας θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση μέσα σε τρία με πέντε χρόνια.
Πηγή: skai.gr