Πρόοδος, αλλά όχι οριστική συμφωνία με την τρόικα

Χωρίς οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο περιορίζεται να αναφέρει ότι υπήρξε «ικανοποιητική πρόοδος», ωστόσο οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού αλλά και των ετών 2012 -13 – 14.

Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο γγ. του Υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Γιώργος Ζανιάς.

Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν μεταξύ άλλων σε γενναίες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το ΕΦΑΠΑΞ από την πρώτη Νοεμβρίου και μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της επέκτασης του ΛΑΦΚΑ

Οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και δεν θα αφορούν τις πολύ χαμηλές συντάξεις .

Πηγή της τρόικας έκαναν επίσης λόγο στο Reuters για «καλή πρόοδο» στη διάρκεια των συνομιλιών και πρόσθεταν ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συζητηθούν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του Economist o υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα επικεντρωθεί στην μείωση των δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα τόσο για το 2011 όσο για το 2012 παρά την ύφεση η οποία για φέτος εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 5,5%. 

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΚΤΕ ηλεκτρονικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας επιβεβαίωσε ότι η τρόικα ζητά απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα
Πηγή: skai.gr