Έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό το ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία

Ο υπολογισμός της νέας εισφοράς στα ακίνητα ΕΔΩ

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης μετά το τέλος του υπουργικού, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν να κάνουν με την τελευταία αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υστερήσεις στον προϋπολογισμό και είπε ότι θέλουμε περίπου δύο δισ. για να πετύχουνε στόχο μας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία (χτισμένη επιφάνεια) που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που θα φτάνει από 0,5 έως τα 10 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή.

Το τέλος θα ισχύσει για δύο χρόνια. Για φέτος θα εισπραχθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ του χρόνου θα πληρώνεται σε δόσεις.

Όπως είπε, θα ληφθεί υπόψη ποιος είναι άνεργος, ανάπηρος, τρίτεκνος, πολύτεκνος κτλ, ενώ θα ληφθούν υπ΄όψη και οι αλλαγές στις αξίες της γης.

Αναγνώρισε ότι το μέτρο είναι δυσβάσταχτο, αλλά, ζήτησε να γίνει συλλογική προσπάθεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν θέλουμε να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό, πρέπει να πάρουμε σημαντική απόφαση», τονίζοντας ότι το υπουργικό έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις ομόφωνα με συνείδηση ιστορικής ευθύνης.

Επίσης, σημείωσε ότι το μέτρο αυτό είναι δίκαιο και μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, ώστε να αποδώσει άμεσα.

Κάλεσμα στον εφοπλιστικό κόσμο - Περικοπή μισθού από αιρετούς

Είπε ακόμα ότι θα καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα συμμετάσχει στην προσπάθεια με άμεσο τρόπο και κάλεσε τον «κοσμοπολιτικό ελληνισμό να δώσει το ‘παρών’ στην προσπάθεια».

Ανακοίνωσε ακόμα την απόφαση του υπουργικού να κοπεί ένας μισθός από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο «κολασμένους μήνες», καθώς 16 ευρωπαϊκά κοινοβούλια πρέπει να ψηφίσουν την κύρωση της συνθήκης για το EFSF, ώστε να πάρουμε το νέο δάνειο.

Νωρίτερα η ψήφιση του προϋπολογισμού

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το υπουργικό αποφάσισε ομόφωνα να ψηφιστεί νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου αντί στο τέλος Δεκεμβρίου όπως συνηθιζόταν, ο προϋπολογισμός του 2012. Την Τρίτη, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Συνομιλία με Αντώνη Σαμαρά

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος είχαν συνομιλία με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσουν πλήρως και εις βάθος.

Όπως είπε, χρειάζεται έντιμη και ειλικρινής συνεργασία, εθνική συστράτευση και υπέρβαση.

Τόνισε ότι το επίπεδο της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά υψηλό και του έθεσε την πρόταση να επιταχυνθεί η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού, κάτι που συμφώνησαν να ξανασυζητήσουν.

Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα

Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο, είπε ότι την ευρωζώνη και τη χώρα μας την επηρεάζει η έλλειψη οικονομικών και πολιτικών θεσμών και υπογράμμισε ότι «το υπουργικό συμβούλιο διευκρινίζει ομόφωνα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν να κάνουν με την τελευταία αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας. Με την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Όλι Ρεν έχουμε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες και δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα», αλλά αυτό που έχει αλλάξει, έχει να κάνει με τις χώρες - μέλη και τα κοινοβούλια των χωρών αυτών. 

Επανέλαβε τη δήλωση για οργανωμένη σπέκουλα, αναφερόμενος στο Σχέδιο Β που ανέφερε δήθεν επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας και είπε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είχαμε, έχουμε και θα έχουμε γιατι οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες, ενώ τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί υπακούουν σε κανόνες. Είπε ακόμα ότι οι τελευταίες πληροφορίες για πτώχευση της Ελλάδας διαψεύστηκαν και από την γερμανική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην ύφεση είπε ότι «έχουμε μια μεγάλη ύφεση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το Μεσοπρόθεσμο - αυτή η ύφεση πρέπει να ανακοπεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας γιατί η ύφεση σημαίνει ανεργία και ανασφάλεια».Όπως είπε, η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί και φτάνει το 5,3% και πρώτη μέριμνα είναι να επιτευχθεί.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να επιτευχθούν πλήρως οι δημοσιονομικοί στόχοι. Εξήγησε ότι το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα χωρίς τους τόκους ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ., το 2010 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 11,2 δισ. ευρώ και φέτος εφόσον πετύχουμε στόχους, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,8% του ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμόσουμε στόχους 2012 θα έχουμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ.».

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται γρήγορη ριζική προσπάθεια, φυγή προς τα εμπρός.

Διαβάστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ τις πολιτικές αντιδράσεις στα νέα μέτρα.
Πηγή: skai.gr