Διαψεύδει η Γερμανία την ύπαρξη Plan B που ανέφερε το Bloomberg

Διαψεύδει η Γερμανία τα σενάρια για την ύπαρξη «Σχεδίου B» που προβλέπει στήριξη του γερμανικού τραπεζικού συστήματος σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν εξετάζεται τώρα, αλλά όπως είπε, «επεξεργαζόμαστε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και είμαστε βέβαιοι πως θα τις περάσουμε από το κοινοβούλι»ο.

Το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, πτώση του ευρώ και διεύρυνση των σπρεντ, ανέφερε ότι η Γερμανία ετοιμάζει μέτρα βοήθειας για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν πιθανές απώλειες της τάξης του 50% από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχουν, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν λάβει τη δόση των 8 δισ. ευρώ και κηρύξει στάση πληρωμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει σε βουλευτές του κόμματός του ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης που έκανε λόγο για οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά.

«Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: skai.gr