Πακέτο «ανάσα» για την Ελλάδα

Το πλήρες κείμενο των ηγετών της ευρωζώνης. ΕΔΩ


Στα 109 δισ. ευρώ ορίζεται το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας στο οποίο θα συμμετάσχουν και ιδιώτες. Η εθελοντική συμμετοχή τους θα φτάνει στα 37 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από 7,5 σήμερα σε 15 έως και 30 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.

Τονίζεται ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το ΔΝΤ για να αποφασίσει το ποσοστό συμμετοχής του στη νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει την υποστήριξη που δέχτηκε από την ΕΕ και προσέθεσε ότι «το μόνο που θέλουμε, είναι να κάνουμε οικονομικά βιώσιμη τη χώρα μας». Είπε μάλιστα, ότι η απόφαση αποτελεί ένα βιώσιμο μονοπάτι στην επίλυση του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».

Η Ελλάδα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες έως το 2020, τόνισε λίγο αργότερα σε δεύτερη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εισάγεται ο μηχανισμός επαναγοράς του δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά και διασφαλίζεται πλήρως η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για εθελοντική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και ζήτησε να εφαρμοστεί αυστηρά το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» και μίλησε για επιμήκυνση δανείων από 7,5 σε 15-30 χρόνια, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ ανέφερε πως παρατείνουμε την ωρίμανση του υπάρχοντος μηχανισμού για την Ελλάδα.

Ο κ. Ρομπέι υπογράμμισε ότι θα κάνουν τα πάντα για να σωθεί η Ευρωζώνη και θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα για να μην εξαπλωθεί η κρίση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να προχωρήσει σε μία σειρά από δομικές αλλαγές.

Ακόμα, ο κ. Τρισέ έκανε λόγο για έκτακτη λύση που αφορά μόνο στην Ελλάδα, για αυτό, όπως είπε δόθηκε το πράσινο φως για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, είπε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τόνισε την ανάγκη για οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του δανεισμού. Όπως είπε, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, «με τραπεζική στήριξη». Ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας. Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι «εθελοντική συνεισφορά» των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ «άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους»,
Πηγή: skai.gr