Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση δε δέχτηκε τη λύση selective default

Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθμίδα δυσκολίας, όχι σε βαθμίδα χρεοκοπίας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, είμαστε στη στιγμή που ο κλειδούχος αλλάζει τις ράγες, περνάμε από την κατάσταση μεγάλου βάρους, στην κατάστασης ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε ποτέ λύση που θα προκαλούσε selective default, η οποία μεταφράστηκε λάθος ως επιλεκτική χρεοκοπία. Εκτίμησε ότι πιο σωστά θα λεγόταν «επιλεκτική άρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να έχει σχέση συνεργασίας και στήριξης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς από εκεί αντλούν την απαιτούμενη ρευστότητα οι τράπεζες. «Θέλουμε καλές και καθαρές σχέσεις με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ δε θέλει πειραματισμούς, αλλά απλές λύσεις.

Παράλληλα, όπως είπε, θέλουμε καλή σχέση με τα κράτη μέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν δύο απαράβατοι όροι: να καλύπτονται οι δανειακές μας ανάγκες χωρίς προβλήματα και να διασφαλίζεται η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Αυτό που ζητούμε είναι η βιωσιμότητα χρέους και να τηρούνται οι δύο παραπάνω όροι» είπε ο κ. Βενιζέλος και είπε ότι η παρεξήγηση ότι η Ελλάδα δέχτηκε τo selective default έγινε σκόπιμα από τον κ. Σαμαρά.

Αναφερόμενος στη λύση που θα επιλεγεί, είπε ότι υπάρχουν σχήματα που ικανοποιούν όλες τις πλευρές, ενώ τόνισε ότι στις συζητήσεις η Ελλάδα δε συμμετέχει μόνο δια της κυβέρνησης, αλλά και δια του τραπεζικού συστήματος.

Για τις τράπεζες, είπε ότι έχουν αντλήσει περίπου 120 δισ. Ευρώ από την ΕΚΤ, με την εγγύηση του δημοσίου. «Οι τράπεζες είναι ευγνώμονες προς το ελληνικό κράτος και τους πολίτες για τη στήριξη. Δεν στηρίζουμε τους τραπεζίτες, αλλά τις τράπεζες που διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην 6η δόση είπε ότι είναι ουσιαστικά η 1η δόση του νέου προγράμματος. Τόνισε ότι η τρόικα θα έρθει ξανά στη χώρα μας στις 16 Αυγούστου και στις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πάρουμε ξανά χρήματα. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έως τις 16 Αυγούστου δε θα υπάρχει εντυπωσιακή αλλαγή στις επιδόσεις – αυτό αναμένεται τον Δεκέμβριο – αλλά θα φαίνεται η αλλαγή στην τάση και στον ρυθμό.

Για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης είπε ότι οποιαδήποτε ασάφεια ή αμηχανία θα στείλει κακά μηνύματα, τα οποία δεν θα πληρώσει η Ελλάδα, καθώς είναι εκτός αγορών, αλλά άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τόνισε πάντως ότι η απόφαση θα είναι πολιτική και στην πορεία θα δούμε από πού θα έρθει η δεύτερη υποστήριξη.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι όταν πήγε για πρώτη φορά στο Eurogroup με τη νέα του ιδιότητα το κλίμα ήταν βαρύ και καχύποπτο, αλλά αυτό άλλαξε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι επελέγη γρήγορα και με συναίνεση το ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Τόνισε ότι για την Πέμπτη η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη και σε επαγρύπνηση και απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση και παράκληση στην αντιπολίτευση να διαπραγματευτούν με ενιαία φωνή στις Βρυξέλλες. Όπως είπε η παραμικρή πράξη συναίνεσης θα ήταν θετική επιρροή και θα ελαφρύνει το βάρος του έλληνα πολίτη.

Για τον κ. Σαμαρά, είπε ότι εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και η ΝΔ, θα μπορούσε να έχει επαφές με τους ευρωπαίους εταίρους και να μεταφέρει την επίσημη ελληνική θέση. «Γιατί δεν μπορούμε να εμφανιστούμε όλοι μαζί χωρίς να πάμε σε κυβερνητικό σχήμα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε έντιμη συνεργασία σε στιγμή κρίσης, κάτι που θέλουν όλοι οι πολίτες.

Παράλληλα είπε ότι συμφωνούν σε πολλά από αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς και αυτό θα ήταν η βάση της συναίνεσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν άλλα μέτρα, είπε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις, αλλά τόνισε ότι το μεσοπρόθεσμο στην πραγματικότητα είναι ο κορμός του νέου προγράμματος και στόχος είναι να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί.

Αναφερόμενος στα λάθη της κυβέρνησης, είπε ότι άφησαν να κατανεμηθούν οι ρόλοι της κρίσης κατά τρόπο άνισο και άδικο. «Η κυβέρνηση πήρε άδικα όλη την ευθύνη και όλοι οι άλλοι λένε την άποψή τους» τόνισε.

Ευχήθηκε «να ξεπεράσουμε την απαισιοδοξία και τη μιζέρια και να δώσουμε προοπτική στον κόσμο, ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και ότι είμαστε ενωμένοι».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε δημιουργικές και θετικές τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στον τομέα της οικονομίας και εκτίμησε ότι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν για να μην επεκταθεί η κρίση του ευρώ στο δολάριο.

Όπως είπε οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά στην αγορά ομολόγων λόγω του δικού τους δημοσίου χρέους, αλλά υπάρχει διάθεση να κάνουν πολλά στο τομέα της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην Ελλάδα διαμορφώνονται επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά οι επενδύσεις δεν πρέπει να έρθουν μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από άλλες χώρες.
Πηγή: skai.gr