ΔΝΤ: Ικανοποίηση για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

"Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε είναι ίσως η πιο ευχάριστη είδηση που έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης" δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την έδρα του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα, το ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Antonio Borges. Ο κ. Borges, που είναι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για θέματα ευρωζώνης και ευρωπαϊκής οικονομίας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα εξέφρασε την άποψη ότι "αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται αρκετό χρόνο και προφανώς αυτό δε σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ιδιωτικοποιήσει όλη τη δημόσια περιουσία που κατέχει το κράτος". "Είναι όμως σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει αυτόν το στόχο, ο οποίος αν επιτευχθεί μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας".

Οι δηλώσεις του κ. Borges, ωστόσο, έρχονται να εκθέσουν για ακόμα μία φορά την επικοινωνιακή διαχείριση που είχε επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό πριν μερικές εβδομάδες. Τότε ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έπνεαν μένεα εναντίον των εκπροσώπων της τρόικα κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή τους στην Αθήνα, επειδή εισηγήθηκαν την εφαρμογή ενός προγράμματος ευρύτατων αποκρατικοποιήσεων για τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, οι πληροφορίες έλεγαν ότι το αυτό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων είχε συμφωνηθεί στο ακέραιο με την τρόικα παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα τόσο από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί αποκρατικοποιήσεων όσο και από τις δηλώσεις του κ. Borges που είπε ότι "στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος για την Ελλάδα δεν υπήρχε σχεδιασμός αποκρατικοποιήσεων.

Αυτός προέκυψε στη συνέχεια όταν η κυβέρνηση έθεσε αυτόν τον στόχο ως προτεραιότητά της". Μετά από τον Ντομινίκ Στρος Καν και μία σειρά άλλων ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας ότι θα τα καταφέρει, στην ίδια γραμμή βρέθηκε και ο κ. Borges τονίζοντας ότι "η Ελλάδα θα πετύχει γιατί αυτό προβλέπει το πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε". "Προϋπόθεση όμως- όπως είπε- για να πετύχει η Ελλάδα είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό".

Η Ελλάδα θα πετύχει γιατί αυτό προβλέπει το πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε

Ο διευθυντής του ΔΝΤ για θέματα ευρωζώνης επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευάλωτες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, είναι τρισδιάστατα και έχουν να κάνουν με την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, στήριξης του τραπεζικού τομέα και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας τους. Αυτό που έχει σημασία να υπογραμμίσουμε είναι ότι τα στελέχη του ΔΝΤ με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αρχίζουν να καλλιεργούν το έδαφος ότι είναι πολύ πιθανή η παράταση του Μνημονίου που έχει συνάψει η Ελλάδα με την τρόικα, και μετά το 2013. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του Οργανισμού κινούνται όλες προς την ίδια κατεύθυνση που λεει ότι "το πρόγραμμα χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει" και ότι "οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα, δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη". Αυτή η στάση, πέρα από μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που βλέπουν να μην έχουν ανακύψει ακόμα οι λόγοι που θα τις έπειθαν ότι η Ελλάδα είναι ικανή να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, ακολουθείται ίσως και για έναν ακόμα λόγο.

Γιατί όσο περνάει ο καιρός και με δεδομένη τη δυσπιστία των αγορών, η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει καταφέρει να επιτύχει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα, να πείσει ότι για την ικανότητά της να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος της και τελικά να αντλήσει ποσό ύψους 25-30 δις ευρώ από τις αγορές το 2012. Γι' αυτό και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Λίπσκι δήλωνε την ίδια στιγμή ότι η στήριξη της χώρας μας- δηλαδή το Μνημόνιο- "είναι πολύ πιθανό" να επεκταθεί και μετά το 2013, χρονιά που λήγουν τα δάνεια που έχει διασφαλίσει η Ελλάδα από την τρόικα. Τέλος σε ότι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνεχίζουν να τα διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν η Ελλάδα σκόπευε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της και αν πιστεύαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δεν είναι επιλύσιμο, τότε δεν επρόκειτο να στηρίζαμε σήμερα την Ελλάδα".
Πηγή: skai.gr