Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και η ελληνική οικονομία

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η ευρωπαϊκή, και κυρίως, η ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ Κυριακή με Δράση.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκαν οι φόβοι για ένα "ντόμινο" της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με την Ισπανία να ακολουθεί την Πορτογαλία που φαίνεται να οδεύει για δανειοδότηση στον μηχανισμό σταθερότητας μετά και την υποβάθμιση της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Fitch.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελούν "όχημα" όχι μόνο από πλευράς ταμειακής αλλά και πλευράς αναπτυξιακής. Πρόσθεσε δε ότι χάθηκε χρόνος στις αποκρατικοποιήσεις και η κυβέρνηση πελαγοδρομεί χωρίς κανένα μπούσουλα.

Ο καθηγητής διεθνών οικονομικών Γιάννης Τσαμουργκέλης δήλωσε ότι οι φόβοι ότι το ντόμινο μπορεί να επηρεάσει την Ισπανία διαμορφώνει καλύτερους όρους για την Ελλάδα.

Για την κυβέρνηση δήλωσε ότι κάνει μία προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές και ζήτησε διακομματική συναίνεση για την επίτευξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. «Το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό, είμαστε σε μία περίοδο ανοδικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και ανόδου της τιμής του πετρελαίου στις αγορές» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της εφημερίδας Έθνος Θανάσης Τσεκούρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση η κοινωνία θα προχωρήσει προς τα εμπρός χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις και υπεράσπιση ενός αδιέξοδου παρελθόντος.

«Οι ταμειακές υποχρεώσεις μπορούν να εκπληρωθούν. Ως προς τα έξω δεν έχουμε πρόβλημα, έχουμε πρόβλημα ως προς τα μέσα, με διαρκές πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση και πολλούς υπουργούς να μην είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν την πολιτική των θεσμικών αλλαγών στην Ελλάδα που προωθεί ο πρωθυπουργός» τόνισε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν αναζητήσουν πιο σοβαρές λύσεις όπως το ευρωομόλογο δεν μπορούν να πάνε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, αποκρατικοποιήσεις όπως αυτή μέρους του Ελληνικού μπορούν να γίνουν, αλλά η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη σε αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας όπως ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στα έσοδα και χτυπάει μισθωτούς και συνταξιούχους. Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία» πρόσθεσε κ. Μαργαρίτης.
Πηγή: skai.gr