Συζήτηση στο ΣΚΑΪ για τις προκλήσεις της οικονομίας

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες εβδομάδες για την οικονομική πορεία της χώρας, αλλά και για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου αναμένεται να επηρεάσει το κυβερνητικό έργο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, που επικαλείται στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συναινέσει μόνο στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, μεταθέτοντας επιπλέον μέτρα στήριξης στο μέλλον.

Για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας λίγο πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής μίλησαν την Κυριακή στο ΣΚΑΪ οι πρώην υπουργοί Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Νίκος Χριστοδουλάκης, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole στην Ελλάδα Γιάννης Σφακιανάκης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι χρειαζόμαστε μέτρα ανάπτυξης ώστε το 2011 να μην είναι άλλη μία χρονιά ύφεσης. «Βάλτε ανάπτυξη στη μηχανή και τότε θα τρέχει πιο γρήγορα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τη Σύνοδο Κορυφής εκτίμησε ότι «θα υπάρξει λύση, αλλά ούτε εύκολη θα είναι, ούτε άμεση ούτε αποδεκτή απ’ όλους.», ενώ για την γαλλογερμανική πρωτοβουλία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είπε ότι είναι θετική, γιατί δίνει μία προοπτική οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη.

Όπως τόνισε, ανάμεσα στη σκλήρυνση της στάση της Γερμανίας και την απαίτηση της Ιρλανδίας για μείωση των επιτοκίων δανεισμού χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να ελιχθούν. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι συνδιαμορφωτής των κανόνων στην Ευρώπη» δήλωσε.

Υπογράμμισε δε, ότι «δεν θα είναι μόνο ο Μάρτιος ο μήνας, των κρίσιμων αποφάσεων, θα είναι και ο Ιούνιος και ο Μάιος και οι επόμενοι μήνες».

Ο πρώην υπουργός ανάφερε ότι δεν χρειάζονται άγρια μέτρα, αλλά πλαίσιο ανάταξης της εμπιστοσύνης της κοινωνικής ομάδας με την άλλη, ενώ είπε ότι δεν είναι ίδιες όλες οι ΔΕΚΟ.

«Πρέπει να εξαλείψουμε τα ρουσφέτια και τις παράνομες προσλήψεις στα τελευταία χρόνια» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το μνημόνιο αλλά μόνο μέτρα που τη βολεύουν.»

Χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο νέας αύξησης φόρων και εντόπισε τις δυνατότητες ανάταξης της οικονομίας στη μείωση δαπανών του δημοσίου τομέα, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και την κατάργηση γραφειοκρατικών των διαδικασιών.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή που συζητείται στη Γερμανία, αλλά ακούγεται και στην Ελλάδα ο κ. Ανδριανόπουλος παρατήρησε ότι «αν πάμε στη δραχμή το χρέος μας θα αυξηθεί.»

Από την πλευρά του ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Αgricole στην Ελλάδα κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι καλό μαγαζί και θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τουρισμό», αν και πρόσθεσε ότι η χώρα μας δεν προσφέρεται για επενδύσεις.

«Το ‘κούρεμα’ των μισθών είναι ένας τρόπος, δύσκολος για την κοινωνία. Το σοβαρό ‘κούρεμα’ θα πρέπει να γίνει σε μακροοικονομικό επίπεδο» σημείωσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους η ελληνική οικονομία θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 10% και 12% για το εξοφλήσει κάτι εξωπραγματικό.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καλό ταμία για να κρατήσει το μαγαζί. Το μαγαζί είναι έσοδα και έξοδα. Και η ανάπτυξη 4% που είχαμε παλιότερα ήταν πλασματική και κρατικοδίαιτη» συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι επενδυτές στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι ο αείμνηστος εφοπλιστής Βασίλης Κωνσταντακόπουλος χρειάστηκε να συγκεντρώσει 12.000 με 17.000 υπογραφές για να κάνει την επένδυση στο Κοστα Ναβαρίνο.

«Πάρτε και το παράδειγμα της Cosco που οι λιμενεργάτες εμπόδισαν να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη υπάρχουν δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία: Είτε το δυσμενές με πτώχευση όπως στην Αργεντινή ή το πιο θετικό σενάριο της Ουρουγουάης, δηλαδή η πειθαρχημένη συντονισμένη πτώχευση με haircut της τάξης των 30% στα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου Χρήστος Φώλιας μίλησε την Κυριακή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για την σχεδιαζόμενη επένδυση στο Ελληνικό.
Πηγή: skai.gr