Διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το 2012

Δεν υπάρχουν έως σήμερα ενδείξεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ή μείωσης της υπέρμετρα υψηλής φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι παρά τη σημαντική δραστηριοποίηση των εφοριών και των τελωνείων τους τελευταίους μήνες, της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων 2000 - 2009 και την αξιοσημείωτη βελτίωση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, τα έσοδα δεν έχουν ακόμη φθάσει στο ύψος των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η αύξηση των εσόδων, υπογραμμίζεται, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση εκείνων που ήδη πλήρωναν τον κύριο όγκο των φόρων.

Ωστόσο, η εφαρμογή των μεθόδων του αντικειμενικού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος από το 2011, αναμένεται να συμβάλλει στη σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, από τα πολύ χαμηλά επίπεδά του 2010.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των εισπράξεων φόρων με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, πράγμα που θα αποτελεί την πρώτη σαφή διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα, μετά τη σημαντική συρρίκνωση αυτής της βάσης στην περίοδο 2002 - 2009, αναφέρεται στο δελτίο της Alpha Bank.

Μάλιστα, τα έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα αυξάνονται σε ολόκληρη την περίοδο 2012 – 2015.

Πηγή: skai.gr