ΥΠΕΚΑ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για επενδύσεις

Με στόχο την επιτάχυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την υλοποίηση έργων υποδομών, αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Έτσι δόθηκε πράσινο φως για οδικά έργα: σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον Αστακό, σήραγγες Ανθοχωρίου και Μετσόβου, τμήματα εθνικών οδών Ακτίου-Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, Αγρινίου-Καρπενησίου, Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, Αφίσου-Βόλου, παράκαμψη Παλαιοχωρίου-Νεοχωρίου Δ. Αρναίας Χαλκιδικής, παράκαμψη Αράχωβας Βοιωτίας, ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης, κ.α..

Έργα ύδρευσης: Ύδρευση Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά, με σκοπό την παροχή νερού στη νότια και τη βορειοδυτική Ρόδο.

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυα αποχέτευσης Ιωαννίνων επίσης για τις περιοχες Σαρωνικού στην Παλαιά Φώκαια , τα αποχευτευτικά δίκτυα Ληλαντίων (νυν Δ. Χαλκιδέων) Ευβοίας Αρχαίας Ολυμπίας.

Ακόμη εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για δημιουργία εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία με μηχανική διαλογή, αναερόβια χώνευση με παραγωγή ενέργειας, κομποστοποίηση και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), κ.α..αλλά και για επενδύσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες σε ΑΠΕ ανάμεσα στα οποία είναι τα αιολικά πάρκα της Ανδρου 119,6 MW στην Άνδρο, 167,9 MW στην Καρύστου της Εύβοιας και γραμμή μεταφοράς στην Παλλήνη.

Επίσης δρομολογείται και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με την έγκριση εκμετάλλευση μεταλλείου αστρίων στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείου μαγνησίτη (λευκόλιθου) στην Εύβοια, εκμετάλλευση λατομείου ραδιολαριτών στην Αχαΐα κ.α..

Παράλληλα, εγκρίνονται τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κω, στο Χορευτό Πηλίου και στην Πάρο.
Τέλος, ανοίγει η αγορά ενέργειας: μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το ΥΠΕΚΑ δόθηκε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου στην Edison και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 150 ΜW στη Verbund, αλλά αδειοδοτήθηκε και ο πρώτος πλωτός Ανεξάρτητος Σταθμός Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), για υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, μια επένδυση της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: skai.gr