Δεκάδες δελφίνια νεκρά στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ερωτήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος δεκάδων δελφινιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι υποψίες στρέφονται στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά από τη φονική έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.

Από τις αρχές του έτους, στις ακτές του βορείου τμήματος του Κόλπου, έχουν εντοπιστεί 29 νεκρά έμβρυα. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται πρωτοφανές καθώς σε ετήσια βάση αναφέρονται περίπου δύο τέτοια περιστατικά, συνήθως το Μάρτιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ειδικότερα, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ξεβραστεί στην περιοχή 53 νεκρά ρινοδέλφινα όλων των ηλικιών. Παρότι βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, οι αρμόδιες αρχές λένε ότι όλα πέθαναν τους τελευταίους μήνες.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αναφερθεί 51 τέτοια, «ασυνήθιστα περιστατικά θανάτου» όπως τα χαρακτηρίζουν, δύο λιγότερα δηλαδή απ' όσα σημειώθηκαν μόνο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Τα περισσότερα αποδόθηκαν στις τοξίνες που παράγει η άλγη, κατά την «κόκκινη παλίρροια», η οποία πλήττει κάθε καλοκαίρι τον Κόλπο του Μεξικού. Ποτέ ωστόσο η άλγη δεν είχε κριθεί «ένοχη» για αύξηση στους θανάτους των δελφινιών.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούν τοξικολογικές και γενετικές εξετάσεις στα άτυχα θηλαστικά προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του θανάτου τους.
Πηγή: skai.gr