Συμφωνία και δραματικό παρασκήνιο

Πολιτική συμφωνία η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επετεύχθη στην Κοπεγχάγη, δήλωσε στην ομιλία του αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα αλλά όχι αρκετό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι θα επιθυμούσε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία, κάτι που τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν είναι εφικτό.

Το σχέδιο θα επικυρωθεί νομικά σε ένα χρόνο και ο στόχος για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα επανεκτιμηθεί το 2015.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε,  του οποίου αντίγραφο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.

"Η συλλογική δέσμευση των βιομηχανικών χωρών είναι να φέρουν νέους και επιπλέον πόρους" (στη βοήθεια στην ανάπτυξη) ενός συνολικού ποσού 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε παράλληλα, πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Είπε ότι η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως βάση για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια, ενώ προσέθεσε ότι "πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα" στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος αυτή δεν είναι αρκετή.

Ακόμα, ανέφερε πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά και εμπιστοσύνη μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών προκειμένου να επιτευχθεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέληξε σε συμφωνία για το κλίμα με τους ηγέτες της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Κίνας η οποία θα είναι ένα "ιστορικό βήμα προς τα εμπρός" στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως οι συνομιλίες για το κλίμα κατέληξαν σε μία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Είπε πως όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010 και υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες αποδέχονται την ιδέα της καινοτομικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο, όλες οι χώρες έχουν υπογράψει για τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως βοήθεια προς τις φτωχές χώρες έως το 2020.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα διοργανώσει διαπραγματεύσεις στη Βόνη "σε έξι μήνες" για την προετοιμασία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, στο Μεξικό στα τέλη του 2010.

Αλλά και ο επικεφαλής
της διαπραγματευτικής ομάδας της Κίνας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, δήλωσε πως η συνάντηση του ΟΗΕ είχε θετικό αποτέλεσμα και πως όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο, οι χώρες συμφώνησαν να δίνουν πληροφορίες για τις εκπομπές τους μέσω "εθνικών επικοινωνιών" με πιθανότητα διεθνών διαβουλεύσεων.
Πηγή: skai.gr