«Συντονισμένη επίθεση» για την παραίτηση Φαμπρ καταγγέλλει ο Μπαλτάς

Σε «συντονισμένη επίθεση» από πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου αποδίδει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς την παραίτηση του βέλγου Γιάν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Μπαλτάς κατηγορεί τους «επιτιθεμένους» – όπως τους αποκαλεί – ότι με τη στάση τους «καταρράκωσαν [...] κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση Φαμπρ στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχτηκε για την επιλογή ενός βέλγου καλλιτέχνη ο οποίος φέτος δεν είχε καν το χρόνο να εστιάσει σε ελληνικές παραγωγές, ο υπουργός Πολιτισμού κατηγορεί τους επικριτές του πως χαρακτήρισαν αδίκως ένα τετραετές πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην περαιτέρω διεθνοποίηση του φεστιβάλ ως απόπειρα αφελληνισμού του.

Καταγγέλλει ακόμα πως ενώ η κριτική στόχευσε «ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου» του κ. Φαμπρ – τους αποκαλούμενους «παλλόμενους φαλλούς» – στην πράξη οι επικριτές «θεώρησαν ως persona non grata έναν διεθνώς καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο».

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Φαμπρ σημειώνει ότι πλέον «δεν φαίνεται να είναι δυνατό» να εργαστεί στην Ελλάδα με πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία, και τονίζει πως δεν επιθυμεί να εργαστεί «σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον».
Πηγή: skai.gr