Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Ο Μίχαελ Κλέμ είναι υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων (DJV) και από τους κύριους συντελεστές της ημερίδας «Ποιοτική δημοσιογραφία στις ξεχασμένες γωνιές της Ευρώπης». Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του τύπου μίλησε στην Deutsche Welle. Ποιες είναι όμως οι ξεχασμένες γωνιές της Ευρώπης;

«Γίνεται συχνά λόγος για τον ουγγρικό νόμο για τα μίντια και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει να δει κανείς τι συμβαίνει στις χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τι συμβαίνει επίσης στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και αν πάμε λίγο πιο μακριά και στην Τουρκία. Και εκεί τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν όμως, δε βρίσκουν απήχηση στα μίντια εδώ».

Καλό συνολικά το επίπεδο της Ευρώπης

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίζει ο Μίχαελ Κλεμ είναι οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στα ΜΜΕ και η ελλιπής νομοθεσία προφύλαξής τους. Υπάρχουν μαζικές διώξεις δημοσιογράφων ή ακόμα και συγκεκριμένων ΜΜΕ. Υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάσταση άμεσα;

«Στην ημερίδα στις Βρυξέλλες είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο όσον αφορά στις χώρες που σκοπεύουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. Η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ελευθερία του τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων. Παράλληλα θα πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο και να πλησιάσει περισσότερο στα δυτικά πρότυπα σχετικά με το ρόλο των ΜΜΕ».

Στην ερώτηση εάν στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη 16η θέση, δεν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, ο Μίχαελ Κλεμ απαντά πως ένα από τα πιο δυσάρεστα συμβάντα τελευταία έγινε με αφορμή τη δωρεάν διανομή του Κορανίου. Ορισμένοι δημοσιογράφοι εξαιτίας των ερευνών τους δέχονται απειλές και αυτή είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Τέλος, ο ειδικός σε θέματα ΜΜΕ επισημαίνει ότι οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή και ένας από τους λόγους είναι ότι στις χώρες αυτές ότι ο Τύπος υποστηρίζεται με διάφορους τρόπους.

Το γενικότερο συμπέρασμα πάντως, είναι ότι όχι μόνο οι σκανδιναβικές χώρες αλλά η Ευρώπη συνολικότερα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο και στους ίδιους τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να διατηρούν το επίπεδο υψηλό.
Πηγή: Marco Muller / Μαρία Ρηγούτσου - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής