Υπερτασικοί 2 εκατομμύρια Έλληνες !

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ενδιάμεση ανάλυση περίπου 4.000 ενηλίκων (η μελέτη γίνεται σε  6000 άτομα), πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση , ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων που πάσχουν φτάνει στο 50%. 


Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΜΕΝΟ στις ηλικίες μεταξύ 50 έως 59 ετών των ποσοστό των υπερτασικών φτάνει το 47,5%, μεταξύ 60 και 69 ετών το 62,5%, ενώ οι Έλληνες πάνω από τα 70 έχουν υπέρταση σε ποσοστό 73,3%. Επίσης από το σύνολο των υπερτασικών, οι οποίοι προσεγγίζουν τα 2 εκατομμύρια, οι περίπου 800.000 δεν το γνωρίζουν, οι 320.000 το γνωρίζουν αλλά δεν παίρνουν θεραπεία για διαφόρους λόγους, οι 480.000 λαμβάνουν θεραπεία αλλά δεν καταφέρνουν να ελέγξουν  την ασθένεια (αρρύθμιστοι) ενώ μόνο οι 190.000 παίρνουν θεραπεία και έχουν το σωστό αποτέλεσμα.  Μάλιστα οι νεότεροι σε ηλικία άντρες δηλαδή κάτω από τα 60 είναι εκείνοι οι οποίοι είτε δεν επισκέπτονται για διάγνωση το γιατρό είτε δεν ακολουθούν σωστά τις οδηγίες του. 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, κ.  Γεώργιο  Στεργίου, Καθηγητή Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Αθήνα «τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης».
Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας αναφέρουν επίσης ότι : 
Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.
Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της. 
Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. 
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.  Μάλιστα τα φάρμακα για την υπέρταση είναι παλιά καθιερωμένα φάρμακα σε χαμηλή τιμή και πάνω σε αυτά μάλιστα βασίζεται και το θεραπευτικό πρωτόκολλο με βάση το οποίο από τις 2 Ιουνίου θα συνταγογραφούν οι Έλληνες γιατροί. 
Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. 
Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.
Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα:
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της, να την διαπιστώνουν έγκαιρα και να την ελέγχουν αποτελεσματικά ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της. 
Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει Καμπάνια Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Υπέρταση που θα λάβει χώρα την Τρίτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Oι σημερινές Δωρεάν Μετρήσεις Αρτηριακής Πίεσης στην Αθήνα πραγματοποιούνται στο μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και όχι στην πλατεία Κοραή όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. 

και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 με 15:00.

Πηγή: Γιώργος Σακκάς