Νάπολη: Νέος τσάρος των σκουπιδιών

Πνιγμένη σε τόνους σκουπιδιών εξακολουθεί να είναι η Νάπολη, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Αντιμέτωπος με αυτή τη πρωτοφανή κρίση, ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι ανέθεσε στον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Τζιάνι ντε Τζενάρο τη διαχείριση της κατάστασης.

Ο νέος τσάρος των σκουπιδιών όπως πλέον τον αποκαλούν θα πρέπει να καθαρίσει στη κυριολεξία όχι μόνο τους 110.000 τόνους σκουπιδιών αλλά και ένα χρόνιο πρόβλημα, στο οποίο εμπλέκεται η ναπολιτάνικη Μαφία, η Καμόρα η οποία αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των χωματερών.

Ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον στρατό, ο οποίος έχει ήδη συμβάλει στην απομάκρυνση απορριμμάτων από ορισμένες περιοχές, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ανοίξουν στην περιοχή τρία αποτεφρωτήρια και ένας ικανοποιητικός αριθμός χωματερών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε.

Όσο για τα δημοτικά συμβούλια, ο Πρόντι τους έδωσε διορία τεσσάρων μηνών για να καταρτίσουν προγράμματα ανακύκλωσης, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις.

Το πρόβλημα όμως φαίνεται δισεπίλυτο, καθώς έχει χαρακτηρισθεί επείγον εδώ και 14 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντε Τζενάρο είναι ο έβδομος τσάρος των σκουπιδιών που διορίζεται με μεγάλες προσδοκίες.

Παρά τις σαρωτικές εξουσίες που είχαν οι προκάτοχοί του, κανένας από αυτούς δεν σάρωσε και αυτό είναι μάλλον ευεξήγητο.

Όπως είπε ένα μέλος της Καμόρας, για μας, τα σκουπίδια είναι χρυσός. Και όπως εξήγησε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Μικέλε Μπουονόμο, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente Campania, η Καμόρα μετατρέπει εδώ και δεκαετίες τα σκουπίδια σε χρήμα. Υπολογίζεται, πρόσθεσε, ότι η εμπλοκή των εγκληματικών οργανώσεων σε εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος αποφέρει περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Παρακάμπτοντας τις νόμιμες επιχειρήσεις, οι εταιρείες της Καμόρας εξασφάλισαν συμβόλαια με τις τοπικές αρχές με αποτέλεσμα να αναλάβουν τη διαχείριση των ιδιωτικών τότε χωματερών της περιοχής.

Αυτές τις χωματερές τις γέμισαν όχι μόνον με οικιακά απορρίματα, αλλά και με βιομηχανικά, τα οποία μεταφέρονται εκεί από ολόκληρη την Ιταλία. Αυτή η διακίνηση, εξηγεί ο Μπουονόμο, παραμένει μία από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος, εξίσου επικερδής αν όχι περισσότερο, με τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Πηγή: skai.gr