Η ακροδεξιά ενισχύεται αλλά δεν επικρατεί στις εκλογές στην Γερμανία

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του στις περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου όμως δεν κατάφερε να εκθρονίσει τις δύο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Σύμφωνα με την προβολή αποτελέσματος του κρατικού δικτύου ARD το Εναλλακτική για την Γερμανία αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη σε αμφότερα τα περιφερειακά κοινοβούλια, αποσπώντας το 27,5% των ψήφων στην Σαξονία και το 23,5% στο Βρανδεμβούργο, το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει πως το AfD είναι μία ισχυρή πολιτική δύναμη στα εδάφη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου οι μισθοί και το βιωτικό επίπεδο παραμένουν υποδεέστερα σε σχέση με το άλλοτε Δυτικό τμήμα, ενώ συνάμα υπάρχει μεγαλύτερος φόβος για την μετανάστευση.

Παρά ταύτα οι επιδόσεις των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών ήταν καλύτερες σε σχέση με το αναμενόμενο, μολονότι τα δύο μεγάλα κόμματα «αιμορράγησαν» σε σχέση με τις κάλπες του 2014, όταν δεν είχε ξεσπάσει η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Το αποτέλεσμα καταλαγιάζει, για την ώρα τουλάχιστον, τους φόβους πως επίκειται διάλυση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσουν τα ηνία στα δύο κρατίδια, όμως θα χρειαστούν την βοήθεια των Πρασίνων, οι οποίοι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή μετά την μέτρια άνοδο που πέτυχαν σήμερα.

Το CDU επικράτησε καθαρά στην Σαξονία αποσπώντας το 32,1% σύμφωνα με τις προβολές της ARD, ενώ το AfD έπεται με 27,5%. Το μερίδιό των Χριστιανοδημοκρατών συρρικνώθηκε κατά περίπου επτά μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2014, 

Το SPD από την πλευρά του κατέλαβε την πρώτη θέση στο Βρανδεμβούργο με 26,2%, χάνοντας σχεδόν έξι μονάδες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το AfD ακολουθεί με 23,5%.

Αυτό που μένει να φανεί είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση του αποτελέσματος στην λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι το SPD διανύει μεταβατική φάση έως την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ η αριστερή πτέρυγά του πιέζει επί χρόνια για έξοδο από την συγκυβέρνηση με το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Μέρκελ.

Τυχόν διάλυση του συνασπισμού θα οδηγήσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας, που παραδοσιακά θεωρείται κάκιστη λύση στο Βερολίνο, ειδικά την στιγμή που υπάρχουν φόβοι για επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Όσον αφορά το AfD, οι επιδόσεις του στα δύο ανατολικά κρατίδια αναβαθμίζουν περαιτέρω το προφίλ του στο σύνολο της χώρας. Πρακτικά όμως παραμένει μακριά από τα έδρανα της εξουσίας, διότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν διαμηνύσει πως δεν θα συνεργαστούν μαζί του.
Πηγή: skai.gr