Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε σειρά ένοπλων επιθέσεων στο Τέξας (upd)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε σειρά ένοπλων επιθέσεων το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περιοχή των κωμοπόλεων Μίντλαντ και Οντέσα, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό.

Ένας δράστης που επέβαινε σε αυτοκίνητο πυροβόλησε αδιακρίτως περαστικούς, κυρίως στην Οντέσα. Στην συνέχεια έκλεψε φορτηγάκι διανομής του Ταχυδρομείου και έφτασε έως έναν μεγάλο κινηματογράφο της πόλης, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Δεν είναι σαφές εάν ο ένοπλος συγκαταλέγεται στους πέντε νεκρούς. Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Οντέσα ανέφερε πως πυροβολήθηκαν 21 άνθρωποι, δίχως να διευκρινίσει εάν σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται οι νεκροί ή εάν πρόκειται για τραυματίες.

Ο δράστης ήταν λευκός, μεταξύ 30 και 40 ετών, είπε ο διοικητής, προσθέτοντας πως τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το αιματοκύλισμα άρχισε όταν ένστολοι της Τροχαίας σταμάτησαν τον δράση για έλεγχο κοντά στο Μίντλαντ. Ο άνδρας πυροβόλησε έναν αστυνομικό και στην συνέχεια κινήθηκε προς την Οντέσα.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Οντέσα επισήμανε όμως ότι αφότου σκοτώθηκε ο ένοπλος δεν έχουν καταγραφεί άλλα θύματα κι ότι η κατάσταση φαντάζει υπό έλεγχο, αν και οι έρευνες συνεχίζονται. Αρχικά οι Αρχές εκτιμούσαν πως οι επιθέσεις οφείλονται σε δύο δράστες, όμως αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ένοπλος άλλαξε αυτοκίνητο.

Η σημερινή επίθεση θα αναζωπυρώσει την συζήτηση για την οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την 24η φετινή επίθεση με τέσσερις ή περισσότερους νεκρούς, εξαιρούμενου του δράστη, σύμφωνα με καταμέτρηση που τηρούν το Associated Press, η εφημερίδας USA Today και το Πανεπιστημίο Νορθγουέστερν. Οι νεκροί υπερβαίνουν τους 130.

Είκοσι-δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αρχές Αυγούστου όταν ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε σούπερ-μάρκετ στην πόλη του Ελ Πάσο, επίσης στο Τέξας. Ο δράστης έτρεφε μίσος για τους μετανάστες από την Λατινική Αμερική, σύμφωνα με μανιφέστο που ανήρτησε στο διαδίκτυο λίγη ώρα πριν το μακελειό.



Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Πέρμιαν Μπέιζιν ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι εγκαταστάσεις του έχουν κλείσει και κάλεσε τους φοιτητές να μείνουν στις εστίες τους.
Πηγή: skai.gr