Γιατί η Ινδονησία δίνει γη και ύδωρ για να αλλάξει την πρωτεύουσά της

Την ίδρυση νέας πρωτεύουσας, με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει η Ινδονησία.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τοποθεσία στο νησί του Βόρνεο και ευελπιστεί να αρχίσει την μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών από την νυν πρωτεύουσα Τζακάρτα μεταξύ 2023 και 2024.

Η ίδρυση της νέας πόλης, που δεν έχει ονομασία, εκτιμάται πως θα κοστίσει σχεδόν 33 δισεκ. δολάρια. Το τίμημα περιλαμβάνει την κατασκευή κυβερνητικών γραφείων και σπιτιών για περίπου 1,5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους.

Το σχέδιο για εγκατάλειψη της Τζακάρτα βρίσκεται «στα σκαριά» επί μήνες, καθώς η μεγαλούπολη βυθίζεται σταδιακά, έχει υψηλά επίπεδα ρύπανσης και τεράστιο πρόβλημα κίνησης στους οδικούς άξονες.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως τμήματα της Τζακάρτα, που είναι κτισμένη σε βαλτώδη περιοχή της νήσου Ιάβα, θα έχουν βυθιστεί πλήρως έως το 2050.

Η τοποθεσία που έχει προκριθεί
στο Βόρνεο θεωρείται ιδιαίτερα προστατευμένη από πλημμύρες, σεισμούς, κατολισθήσεις και τσουνάμι, που συχνά πλήττουν το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.

Το ερώτημα όμως είναι εάν το σχέδιο του κ. Ουιντόντο είναι βιώσιμο, ειδικά εάν δεν το ενστερνιστούν οι διάδοχοί του και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος ή η κοινωνία.

Η Ιάβα φιλοξενεί περίπου το ήμισυ του πληθυσμού και σχεδόν τα έξι δέκατα της οικονομικής δραστηριότητας της Ινδονησίας, συνεπώς δεν θα είναι εύκολο να εγκαταλειφθεί η Τζακάρτα των τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ένα ακόμα ζήτημα είναι το κόστος. Ο κ. Ουιντόντο υποστήριξε ότι το κράτος θα επωμιστεί περίπου το 19% και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικές επενδύσεις.
Πηγή: skai.gr