Δικό του πυραυλικό σύστημα εφάμιλλο των S-300 παρουσίασε το Ιράν

Πυραυλικό σύστημα αεράμυνας που κατασκευάστηκε εγχώρια παρουσίασε σήμερα το Ιράν, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπό την σκιά της έντασης ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νέο όπλο, που αποκαλείται Bavar-373, περιγράφεται ως «ανταγωνιστής» του ρωσικού συστήματος S-300 αλλά φέρεται να έχει πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το ρωσικό σχέδιο.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση το Bavar-373 έχει την δυνατότητα να αναχαιτίσει και να καταστρέψει στόχους σε υψόμετρο έως 65 χιλιομέτρων. Μπορεί να εντοπίσει έως 100 στόχους ταυτόχρονα και να εμπλακεί με έξι ταυτόχρονα. Διαθέτει πυραύλους που έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα.

Στην τελετή παρουσίασης έλαβε μέρος ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο οποίος υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι συνομιλίες με την Αμερική είναι «άχρηστες». Τώρα που οι εχθροί μας δεν αποδέχονται την λογική δεν μπορούμε να απαντήσουμε με λογική», προσέθεσε.

Δυτικοί αναλυτές κατά κανόνα εκτιμούν πως το Ιράν διογκώνει τις πραγματικές δυνατότητες των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζει.

Ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε το πυραυλικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως μία από τις αιτίες για την περσινή απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία ρύθμισης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Τον Ιούνιο, ενώ κλιμακωνόταν η αμερικανο-ιρανική κρίση, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να καταρρίψουν αμερικανικό drone παρακολούθησης και ανίχνευσης στην περιοχή των στενών του Ορμούζ.
Πηγή: skai.gr