Συνάντηση Ερντογάν - πρωθυπουργού ψευδοκράτους - Στο τραπέζι η κυπριακή ΑΟΖ

Την ’γκυρα επισκέπτεται την Πέμπτη ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, συνοδευόμενος από τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι και τον «υπουργό Οικονομικών» Ολγκούν Αμτσαόγλου,  μετά από επίσημη πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τατάρ στην ’γκυρα. Τατάρ και Οζερσάι εμφανίζονται ως οι εκφραστές της νέας τουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό. «Ο Ερντογάν παραγνωρίζει για άλλη μια φορά τον Μουσταφά Ακιντζί» σχολιάζει το κυπριακό κανάλι Σίγμα.

Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή αναφέρει ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η «στενή συνεργασία» των δύο πλευρών, «δραστηριότητες σχετικές με τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τελευταίες εξελίξει στο Κυπριακό.

Εξάλλου, η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη προτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για επάνοδο του σεισμογραφικού σκάφους Μπαρμπαρός στα οικόπεδα  2,9 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Η δραστηριότητα του Μπαρμπαρός στην περιοχή θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει δηλαδή περισσότερο από πέντε μήνες.

’μεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία με δική της ΝAVTEX ενημερώνει ότι η Τουρκία έχει προβεί σε παράνομη εξαγγελία εντός της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, αλλά και τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας.