Βόρεια Κορέα: Οι πυραυλικές δοκιμές είναι μήνυμα στις ΗΠΑ και στον Νότο

Ως προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νότια Κορέα, χαρακτήρισε τις νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων χθες το πρωί, τοπική ώρα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν, όπως μεταδίδουν βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πιονγκγιανγκ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις πυραυλικές δοκιμές σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, αναζωπυρώνοντας την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι νεότερες εκτοξεύσεις συνέπεσαν με την έναρξη κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και του Νότου, κυρίως μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές.

Ο Βορράς είχε προειδοποιήσει πως οι ασκήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τις επαφές με την Ουάσιγκτον για την προοπτική πυρηνικού αφοπλισμού, οι οποίες ουσιαστικά έχουν «παγώσει» επί μήνες, παρά την χειραψία του κ. ΚΙμ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα στα τέλη Ιουνίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις δοκιμές, μολονότι επιβεβαιώνουν την δυνατότητα της Βορείου Κορέας να πλήξει την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, τους δύο σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA ο κ. Κιμ παρακολούθησε τις εκτοξεύσεις της Τρίτης οι οποίες «επιβεβαίωσαν» το «αξιόμαχο» ενός «νέου τύπου τακτικού κατευθυνόμενου πυραύλου».
Πηγή: skai.gr