KOΣΜΟΣ


Ερντογάν: Αγώνας μέχρι τέλους για τα δικαιώματα μας σε Κύπρο και Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «εκβιασμούς και δολιοφθορές» στις γεωτρήσεις, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

 
Η Τουρκία θα επιμείνει στις διεκδικήσεις της ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την κριτική των Ηνωμένων Πολιτειών, διαμήνυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Πρεσβευτών στην Άγκυρα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της «μέχρι τέλους», ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει «εκβιασμούς και δολιοφθορές».

Υπογράμμισε δε ότι η σταθερότητα στην Μεγαλόνησο και στην ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτή μόνον εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων, ουσιαστικά αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τουρκία συνδέει την δραστηριότητά της με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και σε άλλες περιφερειακά ζητήματα.

Η ομιλία Ερντογάν ήλθε λίγες ώρες αφότου η εφημερίδα «Sabah» μετέδωσε ότι το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», άρχισε γεώτρηση ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το έτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Φατίχ», που επιχειρεί ανοιχτά της Πάφου, θα συνεχίσει τις γεωτρητικές εργασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες, ενώ έχει φτάσει σε βάθος 5.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την «Sabah», το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» θα καταπλεύσει στην περιοχή εντός των επόμενων ημερών, ενώ έρευνες στην περιοχή διενεργεί ήδη το σεισμογραφικό «Μπάρμπαρος».

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν θα πρέπει να είναι αιχμάλωτες της διαμάχης για τους S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ να είναι αιχμάλωτες μιας διαμάχης για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά την αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400, τα οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και δημιουργούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έλαβε το πρώτο φορτίο από τους S-400 και ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο φορτίο θα φτάσει στην Άγκυρα το ερχόμενο έτος. Η κίνηση αυτή οδήγησε την Ουάσινγκτον να αρχίσει επισήμως να αποσύρει την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο η Τουρκία είχε ρόλο και πελάτη και παραγωγού.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προειδοποιήσεις και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε ευνοϊκά σχόλια που έκανε ο Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G20 τον Ιούνιο. Ο Τραμπ δεν έχει ωστόσο αποκλείσει τις κυρώσεις.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε σήμερα ότι είναι λάθος να αμφισβητείται η δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία για τους S-400.

"Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι S-400 θα βλάψουν τα F-35 ή το ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να παραπλανά ο ένας τον άλλο. Πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάνει αγορές από τη Ρωσία. Δεν βλέπουμε αυτό να μετατρέπεται σε κρίση", σημείωσε ο Ερντογάν.

"Η Τουρκία πήρε μια επιχειρηματική απόφαση για την ασφάλειά της και αυτό που ώθησε την Τουρκία να το κάνει ήταν η αδιάλλακτη στάση των συμμάχων της. Η δήλωση του Τραμπ στην G20 ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται άδικα είναι η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος στο υψηλότερο επίπεδο", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400", υπογράμμισε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλληλοσυγκρουόμενων στρατηγικών τους στη Συρία, αλλά η διένεξη για τα ρωσικά συστήματα ήταν αυτή που έφερε τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες ρήξεις στις σχέσεις τους.

Κατά την ίδια ομιλία του στους πρεσβευτές, αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία θα καταβάλει υψηλότερο τίμημα, αν δεν κάνει σήμερα αυτό που χρειάζεται στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης αυτής χώρας και υπογράμμισε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα "εισέλθουν πολύ σύντομα σε νέα φάση".

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, ο Ερντογάν τόνισε: "Θεού θέλοντος, η διαδικασία που έχουμε αρχίσει (...) θα εισέλθει πολύ σύντομα σε νέα φάση".

"Αν δεν κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται, θα είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αύριο καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο τίμημα", πρόσθεσε κατά την ομιλία του αυτή, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Τουρκία απειλεί εδώ και αρκετές μέρες να εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

"Η αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι η βασική μας προτεραιότητα", επέμεινε ο Ερντογάν. "Έως ότου εξαφανιστούν (οι ζώνες που ελέγχουν οι YPG), η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής", πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ είχε προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία θα ήταν "απαράδεκτη".

Τον Ιανουάριο, καθώς διαφαινόταν ότι επίκειτο μια τέτοια επιχείρηση, η Ουάσινγκτον πρότεινε στην Άγκυρα τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" που θα χωρίζει την τουρκική μεθόριο από τις θέσεις της κουρδικής YPG στη Συρία.

Όμως καθώς οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν σε σημαντικές παραμέτρους μιας τέτοιας ζώνης, κυρίως στο εύρος της, η Άγκυρα δείχνει ολοένα και περισσότερα σημάδια ανυπομονησίας.
Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό στην Άγκυρα σήμερα, μετά τις χθεσινές συνομιλίες, οι οποίες ήταν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, άκαρπες από τουρκικής άποψης.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι περιμένει από τις ΗΠΑ "μέτρα που να αρμόζουν σε έναν πραγματικό σύμμαχο". 
Η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε στην διεθνή δύναμη στο Ορμούζ
Εξελίξεις στην Μέση Ανατολή υπό τον φόβο των προβλημάτων στην παροχή πετρελαίου.
18.09.2019, 08:18
Διστακτικός ο Τραμπ απέναντι σε έναν πόλεμο με το Ιράν
«Υπάρχει άπλετος χρόνος», είπε ο Τραμπ τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα...
18.09.2019, 06:57
Νετανιάχου: Διαπραγματεύσεις για δημιουργία ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σήμερα τα ξημερώματα τον σχηματισμό μιας «ισχυρής...
18.09.2019, 05:04
Γκαντς: Θα εργαστώ για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ
Ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό», πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε...
18.09.2019, 04:42
Γερουσιαστής Γκρέιαμ: Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία είναι «πράξη πολέμου»
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενά συνδεδεμένος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ...
18.09.2019, 04:28
Σ. Αραβία: Θα παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν
Εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για να...
18.09.2019, 04:16
Ταξίδι Πομπέο σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ για την «απάντηση» στο Ιράν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα αναχωρήσει απόψε για τη Σαουδική Αραβία...
18.09.2019, 03:42
ΗΠΑ: Συνάντηση Ομπάμα με τη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε στην Ουάσινγκτον το νεαρό πρόσωπο του αγώνα για το κλίμα...
18.09.2019, 03:25
Ο Τραμπ κατηγορεί τις Αρχές της Καλιφόρνια για το θέμα των αστέγων
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε την ανησυχία του χθες για τον αριθμό των αστέγων στην...
18.09.2019, 03:07
Ισραήλ: Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ζητεί ο Λίμπερμαν
O πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ Μπεϊτενού»...
18.09.2019, 02:27

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »