Οικονομικό εμπάργκο στο καθεστώς Μαδούρο επέβαλε ο Τραμπ

Οικονομικό εμπάργκο στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμακώνοντας την άμεση πίεση που ασκούν στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο και εμμέσως στους κύριους συμμάχους του, την Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία.

Η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να εμπλέκονται σε οιαδήποτε συναλλαγή με την κυβέρνηση Μαδούρο εκτός εάν τους παρέχεται ειδική εξαίρεση ή εάν εμπορεύονται τρόφιμα ή φάρμακα. Δεσμεύονται επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών εκθέτει στον κίνδυνο κυρώσεων ξένες επιχειρήσεις ή πρόσωπα που συνεργάζονται με το Καράκας, που σημαίνει ότι ρωσικές, κινεζικές ή άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην λατινοαμερικανική χώρα ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο.

Μολονότι δεν πρόκειται για πλήρες εμπάργκο, καθώς δεν απαγορεύονται ρητά οι συναλλαγές με τον ιδιωτικό τομέα της Βενεζουέλας, πρόκειται για το σκληρότερο περιοριστικό μέτρο που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες.

Τα προηγούμενα εμπάργκο είχαν επιβληθεί στην δικτατορία Νοριέγκα στον Παναμά και στους Σαντινίστας της Νικαράγουας την δεκαετία του 1980. Στην πράξη η Βενεζουέλα εξισώνεται με το Ιράν, την Βόρεια Κορέα την Συρία και την Κούβα.

Πριν την επιβολή του εμπάργκο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 100 φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Βενεζουέλα. Ανάμεσά τους στον κ. Μαδούρο και στην κρατική επιχείρηση πετρελαιοειδών που αποτελεί την κυριότερη πηγή συναλλάγματος για τους «τσαβίστας».

Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει πως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γουαϊδό.

Ο κ. Γουαϊδό αναγνωρίζεται από περισσότερες από 50 άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας που προέβη στην αναγνώριση μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο.
Πηγή: skai.gr