Κλείσιμο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ είναι ένοχος και αξίζει να παραπεμφθεί

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ δήλωσε ότι κατά την προσωπική του άποψη στον πρόεδρο Τραμπ “αξίζει δικαίως” να παραπεμφθεί, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ “παραβίασε τη νομοθεσία με έξι τρόπους από την Κυριακή,” μεταδίδει το CNN.

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Τραμπ αξίζει ουσιαστικά την παραπομπή του. Ο ίδιος έχει διαπράξει αρκετά παραπτώματα για την παραπομπή του. Έχει παραβιάσει τους νόμους με έξι τρόπους από την Κυριακή,” δήλωσε χθες ο Νάντλερ στον Τζέικ Τάπερ και στην εκπομπή “State of the Union.”

Ο Νάντλερ είχε προηγούμενα δηλώσει ότι το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ παρουσιάζει “πολύ ουσιαστικές αποδείξεις” ότι “ο Τραμπ είναι ένοχος για σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα,” που να δικαιολογούν την παραπομπή του.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για την έναρξη μιας έρευνας σχετικά με την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως είπε ο Νάντλερ, χρειάζεται “περισσότερες αποδείξεις” προκειμένου να αποφασίσει για το αν το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για μία μακρόχρονη διαδικασία παραπομπής.

Η ίδια επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κινείται μέσω ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου, για να λάβει στην κατοχή της, το απόρρητο υλικό της ομάδας των ενόρκων (grand jury) από το πόρισμα Μάλερ, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

Η αγωγή αυτή, ακολουθεί την κατάθεση που έδωσε ο Μάλερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο, την οποία και οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν για την παραπομπή του προέδρου, δηλώνοντας ότι περιέγραψε την εγκληματική συμπεριφορά του Τραμπ.

Ο Νάντλερ υποστήριξε χθες ότι παρά το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν την έναρξη μιας έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, η κατάθεση του Μάλερ αποτέλεσε ένα “σημείο καμπής” για την χώρα.

Όπως είπε ο ίδιος, καθώς περισσότερες πληροφορίες αποκαλύπτονται, ο αμερικανικός λαός θα φτάσει στο σημείο “να κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης.”

Ερωτήθηκε επίσης, για την γνώμη του, σχετικά με την άποψη της Δημοκρατικής Τζάκι Σπάιερ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Σπάιερ είπε ότι αν οι Δημοκρατικοί δεν “αναλάβουν δράση” για την παραπομπή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου “θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε.” Ο Νάντλερ απάντησε ότι διαφωνεί με την άποψη αυτή.

“Πρέπει να το κάνουμε αυτό, με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα υπάρχει και το κάνουμε τώρα. Έχουμε εμπλακεί σε μία έρευνα για τους ισχυρισμούς που υπάρχουν σχετικά με διαφορετικά εγκλήματα και για τον αν ο πρόεδρος παραβίασε το όρκο του για την ανάληψή των καθηκόντων του,” είπε ο ίδιος.

Η δικαστική αγωγή της Επιτροπής Δικαιοσύνης κατατέθηκε την Παρασκευή σε περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ενώ στο κείμενό της, ο Νάντλερ υποστηρίζει ότι νομοθετικές διατάξεις σχετικές με την προεδρική παραπομπή “εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.”

Το ύφος της δικαστικής αγωγής έχει την έγκριση της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση.

Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νάντλερ άσκησε πιέσεις για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, στην διάρκεια μίας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών που έγινε αμέσως μετά την λήξη της κατάθεσης του Μάλερ ενώπιον των επιτροπών του Κογκρέσου, προκαλώντας την αντίδραση της Πελόζι.

Η ίδια απέκρουσε την πρόταση του Νάντλερ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έλαβαν γνώση των συζητήσεων που έγιναν.

Στην συνεδρίαση αυτή, ο Νάντλερ άφησε να εννοηθεί ότι αρκετοί πρόεδροι επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αρχίσουν να προχωρούν στην κατάρτιση νομικών άρθρων παραπομπής του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Πελόζι χαρακτήρισε την ιδέα αυτή ως “πρώιμη,” σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Από την άλλη μεριά, η εμφάνιση του Μάλερ απογοήτευσε αρκετούς από τους Δημοκρατικούς, καθώς ο πρώην διευθυντής του FBI συνάντησε δυσκολίες αρκετές φορές, ενώ φάνηκε να μην είναι σίγουρος για το περιεχόμενο των 448 σελίδων του πορίσματος του, για την έρευνα της υπόθεσης εμπλοκής τη Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να παρακωλύσει το έργο της δικαιοσύνης.

Η Πελόζι συγκέντρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών μετά την εμφάνιση του Μάλερ ενώπιον των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ακολούθησε μία ζωηρή συζήτηση σχετικά με την διαδικασία παραπομπής.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας και της σχετικής έρευνας. Μεταξύ αυτών ζήτησαν να ενημερωθούν για το αν απαιτείται επίσης η διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ή η διαδικασία παραπομπής θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Νάντλερ άφησε να εννοηθεί ότι η επιτροπή του θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την διαδικασία από μόνη της. ’ρθρα νόμων που έχουν εισαχθεί από τον Δημοκρατικό βουλευτή Μπραντ Σέρμαν στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου της παρούσας σύνθεσης του Κογκρέσου κάνουν αναφορά στην ίδια επιτροπή, προσφέροντας στους Δημοκρατικούς ένα νομικό όχημα για την έναρξη της αμφιλεγόμενης διαδικασίας.

Η τεχνική συζήτηση που έγινε απάντησε και στην ερώτηση για το πως η υπόθεση παραπομπής θα παρουσιαστεί στην Γερουσία.

Η Γερουσία τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων που εμφανίζονται ουσιαστικά απρόθυμοι να προωθήσουν και να εγκρίνουν μία πρόταση παραπομπής του προέδρου Τραμπ, η οποία προηγουμένως θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο Νάντλερ προσπάθησε να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της Πελόζι κατά της έναρξης της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου Τραμπ, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις που έδιναν χαμηλά ποσοστά στην απομάκρυνση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ενεργοποίησε την διαδικασία της παραπομπής του το 1973. Ωστόσο, η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην παραπομπή του Νίξον ενισχύθηκε με την συγκέντρωση περισσότερων αποδείξεων για την παράνομη συμπεριφορά του.

Η Πελόζι έδωσε έμφαση στην σημασία που έχει μία “αργή και μεθοδολογική προσέγγιση” που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Δημοκρατικούς, ως ο πιο σωστός τρόπος δρομολόγησης των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 90 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν την άμεση έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η ίδια τόνισε το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν σε εκκρεμότητα αρκετές μηνύσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στις ομοσπονδιακές αίθουσες των δικαστηρίων.

Μεταξύ αυτών και μηνύσεις που σχετίζονται με τα προσωπικά οικονομικά του προέδρου Τραμπ, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα της φορολογίας του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Πελόζι υποστήριξε επίσης ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται την πολιτική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων ή μία αλλαγή στην στάση της κοινής γνώμης, πριν προχωρήσουν στην έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

“Όσο πιο δυνατή είναι η υπόθεσή μας, τόσο το χειρότερο θα είναι για την Γερουσία να φανεί (δημοσίως) ότι επιτρέπει στον πρόεδρο να μην αναλάβει τις ευθύνες του,” πρόσθεσε η Πελόζι, σχολιάζοντας ότι ο “διαθέσιμος χρόνος των Δημοκρατικών για τις έρευνες, δεν είναι απεριόριστος.”

“Αν φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου η πυραμίδα της σιωπής, η παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης και η προσπάθεια συγκάλυψης στον Λευκό Οίκο θα μας εμποδίζουν να παίρνουμε πληροφορίες, [τα εμπόδια αυτά] δεν θα μας σταματήσουν να βαδίσουμε μπροστά, μορφοποιώντας το έδαφος για να συνεχίσουμε,” τόνισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 
Πηγές: ΑΜΠΕ, CNN, “Politico”
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ