Ερντογάν: Η Τουρκία δεν ιδρύθηκε εναντίον της μικρής Ελλάδας

«Μικρό κράτος» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τούρκους διευθυντές τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, την ώρα που έτεινε χείρα φιλίας στο νέο έλληνα πρωθυπουργό. 

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν ιδρύθηκε εναντίον ενός μικρού κράτους όπως η Ελλάδα, αλλά ιδρύθηκε με τη νίκη μας εναντίον των μεγάλων δυνάμεων που έστειλαν την Ελλάδα εναντίον μας» υποστήριξε την Κυριακή ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στο Μικρασιατικό. 

Η Ελλάδα, και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στη συνέχεια, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, βρέθηκαν πάνω από το κεφάλι μας ως «Δαμόκλειος σπάθη»

Όπως σημείωσε δε, αν γύρω μας υπάρχουν χώρες που συνιστούν απειλή για εμάς πρέπει να πάρουμε μέτρα εναντίον τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στους τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bora, λέγοντας ότι δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στην Τουρκία. «Αυτή τη στιγμή εκτοξεύουμε στα 280 χιλιόμετρα...Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 300 χιλιόμετρα, όμως δεν το κάνουμε λόγω διεθνών συμβάσεων. Με την εκτόξευση τους έχουμε μεγάλο πλεονέκτημα καθώς μειώνουμε τις ώρες πτήσεων και φθοράς για τα αεροσκάφη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία περιμένει να δει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η ’γκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό πλοίο «Μπάρμπαρος» ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εύχομαι κι εκείνοι να μείνουν πιστοί σε αυτά που εξέφρασαν και να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες. Έχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές. Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν. Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα» σχολίασε.