Νέο «φρένο» ΗΠΑ σε Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να έχει F-35 και S-400

Νέο «φρένο» στις προσδοκίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συμβιβασμό στο θέμα της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 μετά τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ με στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400  το αμερικανικό Πεντάγωνο διεμήνυσε ότι η απόκτηση του επίμαχου ρωσικού συστήματος θα οδηγήσει στην αποπομπή της ’γκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα» στην στάση της Ουάσινγκτον για το ζήτημα των S-400 αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από εκπρόσωπο του Πενταγώνου σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το εάν εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ’μυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Τ. Έσπερ, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου σημείωσε ότι «η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα (κατασκευής) των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να έχει και τα δύο συστήματα».

Για το ζήτημα της επικείμενης απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ρωτήθηκε από το ΑΜΠΕ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι «παραμένουμε πολύ ανήσυχοι».

«Νομίζω ότι είδατε μια σαφή επανάληψη από την πλευρά του Λευκού Οίκου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συναλλαγή σχετικά με τους S-400 και την ασυμβατότητα μεταξύ αυτού και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποτελέσει τμήμα του προγράμματος F-35» ξεκαθάρισε.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr