Κλείσιμο

Στο εδώλιο η πλοίαρχος που διέσωσε 53 μετανάστες, Καρόλα Ρακέτε

Η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.

Η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.

Η 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχος κατηγορήθηκε ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο.

Αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο στις 16:30 ώρα Ελλάδας όπου θα της απαγγελθούν κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών.

Το δεύτερο αδίκημα τιμωρείται με τρία ως 10 χρόνια φυλάκιση. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι η Ρακέτε να αφεθεί ελεύθερη εν αναμονή της δίκης της.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στη συνέχεια πιθανόν να επιβάλλει την απέλασή της από την χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Ρακέτε διέσωσε 53 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το οποίο έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στις 12 Ιουνίου.

Οι ιταλικές αρχές δέχτηκαν για λόγους υγείας 13 μετανάστες αλλά είχαν αρνηθεί την είσοδο στους υπόλοιπους.

Τώρα τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν στην Λαμπεντούζα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής.

Αναμένεται να μεταβούν είτε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο ή στην Πορτογαλία που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν.

Η Ρακέτε έχει αναχθεί σε ηρωίδα της αριστεράς στην Ιταλία επειδή εναντιώθηκε στην πολιτική των "κλειστών λιμανιών" του ακροδεξιού Σαλβίνι.

Αλλά έχει δεχτεί επικρίσεις από κάποιους επειδή εμβόλισε το ταχύπλοο της αστυνομίας που επιχειρούσε να την σταματήσει.

Η γερμανική μκο Sea-Watch κατηγορεί την ιταλική αστυνομία ότι προκάλεσε το συμβάν στο λιμάνι εισερχόμενο μεταξύ του σωστικού πλοίου και της αποβάθρας.

"Η πλοίαρχος Ρακέτε έκανε όλους τους ελιγμούς πολύ αργά, χωρίς να υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση ώστε να δώσει στο ταχύπλοο της GdF (οικονομική αστυνομία) πολύ χρόνο για να απομακρυνθεί από την θέση του μεταξύ του Sea-Watch 3 και της αποβάθρας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

"Προφανώς το πλήρωμα του ταχύπλοου της GdF αποφάσισε να συνεχίσει να παρεμποδίζει και επιχείρησε να εμποδίσει το πολύ μεγαλύτερο και πιο αργοκίνητο πλοίο που προσπαθούσε να δέσει".

Η ανακοίνωση προσθέτει εξάλλου ότι η αστυνομία "προφανώς δεν υπολόγισε σωστά την κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθεί" και επιμένει ότι τα δύο πλοία "ίσα που ακούμπησαν το ένα το άλλο".

Ο Σαλβίνι, ο οποίος χαιρέτισε την σύλληψη της Ρακέτε, περιέγραψε το συμβάν ως μια "πράξη πολέμου".

Το Βερολίνο ζητά την απελευθέρωση της

 
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα πως πρέπει να απελευθερωθεί η πλοίαρχος του πλοίου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Sea-Watch, η Καρόλα Ρακέτε, η οποία συνελήφθη στην Ιταλία επειδή εισήλθε σε λιμάνι χωρίς άδεια για να αποβιβάσει μετανάστες.

«Κατά την άποψή μας, μια δικαστική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξει παρά στην απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε», ανέφερε ο Μάας σε μήνυμά του στο Twitter. «Αντιτασσόμαστε στην ποινικοποίηση των θαλάσσιων διασώσεων», πρόσθεσε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ