Κλείσιμο

Κωνσταντινούπολη: Νικητής ξανά ο Ιμάμογλου. Καλεί σε συνεργασία Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 53,6% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων (CNN TURK)

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,4%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε πως «προηγείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου, τον συγχαίρω», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, σημειώνοντας ότι οι σημερινές εκλογές δείχνουν το πόσο καλά λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο Ιμάμογλου κάλεσε μάλιστα τον Ερντογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη από την πλευρά του τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Νωρίτερα, με μικρά προβλήματα και παρατράγουδα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, στις επαναληπτικές εκλογές του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης με τις κάλπες να έχουν κλείσει.

Στις σημερινές εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου πάνω από 10 εκ. δημότες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το ποσοστό της συμμετοχής αναμένεται να είναι υψηλό.

Νωρίτερα, σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Πόλης ψήφισαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, οι υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου της Πόλης και διάφοροι πολιτικοί.

Σε κάποια εκλογικά κέντρα παρατηρήθηκαν προβλήματα και παρατυπίες. 

Σε κάποιες περιπτώσεις επικράτησε ένταση και τα κόμματα που συμμετάσχουν στις εκλογές προσέφυγαν στην εκλογική αρχή.

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι κάποιοι από τους εκλογικούς φακέλους έφεραν την σφραγίδα των βουλευτικών και όχι των δημοτικών εκλογών.

Το ενδιαφέρον του τουρκικού και ξένου τύπου για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών υπήρξε πολύ μεγάλο. 

Πηγή: kathimerini.com.cy

Πηγή: skai.gr