KOΣΜΟΣ


Σε δίλημμα η Τουρκία - Εμμένει στην αγορά των ρωσικών S-400

Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τίμημα την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400. Οι ΗΠΑ αντιδρούν και θέτουν τελεσίγραφο στην Άγκυρα επί ποινή κυρώσεων. Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική εμμονή;

 
Οι προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου είναι σαφείς. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει το ντιλ για τους ρωσικούς πυραύλους και αντ’ αυτού να αγοράσει το αμερικανό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot. Παράλληλα και ο αμερικανός υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ενημέρωσε τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι οι ΗΠΑ δρομολογούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί της Τουρκίας. «Η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με τη Μόσχα και δεν πρόκειται να κάνει πισωγύρισμα», επανέλαβε ο πρόεδρος Ερντογάν στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Την ίδια αποφασιστικότητα δείχνει και ο τούρκος υπουργός Άμυνας. Τμήματα του συστήματος αναμένεται να παραληφθούν τον Ιούνιο, το αργότερο Ιούλιο, και μέχρι το φθινόπωρο θα είναι λειτουργικό. 

Κατανόηση για τις τουρκικές θέσεις

Η αμερικανική διοίκηση φρόντισε να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην Τουρκία. Ακόμη και τελεσίγραφο φαίνεται να απέστειλε μέσω του CNBC ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Θα νόμιζε κανείς ότι με όλο αυτό τη σκηνικό πιέσεων η τουρκική κυβέρνηση θα έκανε πίσω με το επιχείρημα ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Από τον περασμένο Αύγουστο μπορούσε κανείς να δει τις επιπτώσεις από την επιβολή αμερικανικών τιμωρητικών δασμών στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, όταν τουρκικό δικαστήριο απέρριψε καταρχήν την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτές οι αμερικανικές κυρώσεις συνέβαλαν στην όξυνση της οικονομικής κρίσης.  Ο Ούλριχ Κιν από το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης και Πολιτικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου δείχνει ωστόσο κατανόηση στην σκληρή στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που παίζουν ρόλο στην απόφαση για τους S-400, θα πρέπει να το εκλαμβάνουμε και ως μια κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα» υποστηρίζει. «Καταρχήν η Ουάσιγκτον νευρίασε την Άγκυρα μην εκδίδοντας τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στη συνέχεια οι ΗΠΑ συμμάχησαν στη Συρία και στο Ιράκ με κούρδους εθνοφύλακες, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία τους είχε ανακηρύξει σε τρομοκράτες. Τώρα είναι η σειρά της Ουάσιγκτον να πάρει εκδίκηση και να στείλει το μήνυμα ότι παρά το ότι η Τουρκία είναι γεωπολιτικά ισχυρή χώρα – γέφυρα, είναι σε θέση να διαφυλάξει και τα δικά της συμφέροντα. Ο γερμανός εμπειρογνώμων θεωρεί ότι το ντίλ με τους Ρώσους έχει και με στρατιωτικούς όρους νόημα. «Το σύστημα θα εγκατασταθεί εκεί όπου η κατάσταση ασφάλειας είναι επικίνδυνη και επικρατεί ανασφάλεια, στα νότια σύνορα της Τουρκίας», υπογραμμίζει.

Το δίλημμα της Τουρκίας

 «Βέβαια κανένα από τα κράτη της περιοχής δεν αναμένεται να επιτεθεί κατά μια άλλης χώρας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι και το ότι η Τουρκία δια των πυραύλων S-400 αποκτά πρόσβαση στην στρατιωτική τεχνολογία, εκπαιδεύει το προσωπικό της, αποκτά άδειες και δεν αποκλείεται κάποτε να είναι σε θέση να κατασκευάσει το δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι και οικονομικής υφής. Όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν η Τουρκία θα αγοράσει Patriot, όταν εξασφαλιστούν από τις ΗΠΑ οι ίδιοι θετικοί όροι παράδοσης, όπως από τη Ρωσία. Το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι επίσης πιο οικονομικό απ’ ό,τι το αμερικανικό, ενώ το ρωσικό είναι πιο σύγχρονο και άκρως αποτελεσματικό. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι στη διένεξη.

Οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μεγάλους ενδοιασμούς στον τομέα ασφάλειας σε σχέση με την αγορά από τη Ρωσία. Πρώτον, η ρωσική στρατιωτική τεχνολογία είναι ασύμβατη με τα νατοϊκά συστήματα, και δεύτερον, υπάρχει ο φόβος η Ρωσία μέσω της τεχνικής ραντάρ των S-400 θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μυστικές πληροφορίες σε σχέση με τα λεγόμενα αόρατα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Έτσι η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. Εάν υποχωρήσει και παρακάμψει τους τιμωρητικούς δασμούς, θα εξοργίσει τη ρωσική ηγεσία, οποία ενδέχεται να επιβάλει οικονομικές κρυώσεις, όπως έχει ήδη γίνει το 2015, όταν ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τελικά, όποια απόφαση κι αν πάρει ο Ερντογάν, θα εξοργίσει μια από τις δύο υπερδυνάμεις. 


 
Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να απομακρύνει το Γιαβούζ από τα κυπριακά νερά
Την ανησυχία των ΗΠΑ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων της...
20.08.2019, 09:22
Τζόνσον σε Τουσκ: Δεν υπάρχει συμφωνία για Brexit αν μείνει το backstop
Ενόψει των συναντήσεων με Μακρόν και Μέρκελ ο βρετανός πρωθυπουργός προτείνει εναλλακτικές διευθετήσεις...
20.08.2019, 08:43
Τραμπ: Δώστε μου τη Γροιλανδία και... δε θα φτιάξω ουρανοξύστη! (pic)
«Υπόσχομαι ότι δεν θα το κάνω αυτό στη Γροιλανδία!», χαριτολόγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μεγιστάνας των...
20.08.2019, 07:13
Τι απαντά η Δανή πρωθυπουργός στην πρόταση Τραμπ για πώληση της Γροιλανδίας
Η νέα πρωθυπουργός της Δανίας ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή της στη Γροιλανδία, για την οποία ο...
19.08.2019, 22:44
ΗΠΑ: Απολύθηκε ο αστυνομικός που είχε πνίξει Αφροαμερικανό κατά τη σύλληψη
Ο αστυνομικός που είχε κατηγορηθεί ότι προκάλεσε ασφυξία στον Αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ το 2014 στη Νέα...
19.08.2019, 21:54
ΗΠΑ:Γυναίκες παλαιοντολόγοι με γενειάδες για να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες
Απηυδισμένη επειδή την αγνοούν ως επιστήμονα, μολονότι εργάζεται δυο φορές πιο σκληρά από τους άνδρες...
19.08.2019, 21:53
Μέτα: Ακύρωσα τις εκλογές εξαιτίας σεναρίων αιματοχυσίας στην Αλβανία
Με τις εξελίξεις στο Κόσοβο και την βρισκόμενη σε τέλμα διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Πρίστινας-...
19.08.2019, 21:13
Ιταλία: «Ταφόπλακα» στη συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων - Λέγκας ;
Ο κυβερνών συνασπισμός των λαϊκιστών στην Ιταλία, την κατάρρευση του οποίου προκάλεσε ο ηγέτης της Λέγκας...
19.08.2019, 19:19
Νεκρός σε τροχαίο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας
Ο Ντουρσούν ήταν 62 ετών, σύμφωνα με την προσωπική ιστοσελίδα του. Διορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού και...
19.08.2019, 19:14
Γκραν Κανάρια: Περιβαλλοντική τραγωδία-Στάχτη έγιναν 60.000 στρέμματα
Το δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια βρίσκεται στο έλεος της τρίτης κατά σειρά πυρκαγιάς σε...
19.08.2019, 18:11

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.