Σε πολεμική ετοιμότητα η Σερβία μετά τη σύλληψη 13 Σέρβων στο Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας εξαιτίας των επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου στις σερβικές περιοχές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Βελιγράδι συνεδρίαση του ανωτάτου συμβουλίου ασφαλείας της Σερβίας που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σήμερα το πρωί στις πόλεις Μιτρόβιτσα και Ζούμπιν Πότοκ συνελήφθηκαν 13 Σέρβοι, με εντολή του εισαγγελέα της Πρίστινας, για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα.

Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων Σέρβων υπηρετούν στην αστυνομία του Κοσόβου και μεταξύ αυτών βρίσκονται και στελέχη της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε η αστυνομική διεύθυνση στην Πρίστινα οι συλλήψεις δεν έχουν σχέση με την υπόθεση δολοφονίας του σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς, τον Ιανουάριο του 2018, αλλά αφορούν αποκλειστικά την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι κατά τις επιχειρήσεις τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
Σερβικές πηγές αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν και Σέρβοι πολίτες.

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας -RTS στο βόρειο Κόσοβο οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες προσπαθώντας να εμποδίσουν την αστυνομία του Κοσόβου να εισέλθει σε σερβικές πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο παρατηρείται έντονη κινητικότητα του σερβικού στρατού.