Κλείσιμο

Μαλαισία:Αστυνομικοί γίνονται σερβιτόροι για να πίασουν όσους δεν νηστεύουν

Σε μάγειρες και σερβιτόρους μεταμφιέστηκαν αστυνομικοί στην επαρχία Σεγκαμάτ της Μαλαισίας για να συλλάβουν όσους μουσουλμάνους τρώνε κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα New Straits Times. Εάν ένας μουσουλμάνος εντοπιστεί να μην τηρεί τη νηστεία από έναν από τους αστυνομικούς, αυτός ή αυτή θα μπορούσε να δεχθεί πρόστιμο μέχρι 329 δολάρια ή ποινή φυλάκισης ακόμη και έως έξι μήνες ή και τα δύο.

Οι καλύτεροι μάγειρες επιλέχθηκαν από τις τάξεις των αστυνομικών του τμήματος για να επιτελέσουν το έργο, το οποίο θα διεξαχθεί σε 185 χώρους εστίασης. Μια άλλη προϋπόθεση για τη δουλειά ήταν το χρώμα του δέρματος, καθώς πολλοί υπάλληλοι εστιατορίων είναι εργαζόμενοι μετανάστες.

«Έχουμε ειδικά επιλεγμένους υπαλλήλους επιβολής του νόμου που έχουν τα κατάλληλα εμφανισιακά χαρακτηριστικά για την αποστολή τους» δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Σεγκαμάτ Μοχάμεντ Μάσνι Ουάκιμαν.

Αν οι μουσουλμάνοι παραγγέλνουν φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αστυνομικοί θα τους φωτογραφήσουν κρυφά και θα επικοινωνήσουν με το τοπικό τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων για «περαιτέρω ενέργειες» σημείωσε ο Μάσνι. 

«Φαίνονται πειστικοί όταν μιλάνε σε ινδονησιακή και πακιστανική γλώσσα, έτσι ώστε οι πελάτες να πιστέψουν ότι είναι πραγματικοί επαγγελματίες που έχουν προσληφθεί για να μαγειρεύουν, να σερβίρουν γεύματα και να παίρνουν παραγγελίες» πρόσθεσε. 

Ο ιερός μήνας του Ισλάμ, το Ραμαζάνι, διαρκεί από τις 5 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσης του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, και σεξουαλικές επαφές, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του Ηλίου, εκτός εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. 

Η συντριπτική πλειονότητα της πολυεθνικής Μαλαισίας ακολουθούσε παραδοσιακά μια ήπια εκδοχή του Ισλάμ. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η εξάπλωση της Σαρίας, της πιο συντηρητικής εκδοχής του Ισλάμ, αποτέλεσε πηγή ανησυχίας στη χώρα.