Κλείσιμο

Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής» υποστηρίζει η Άγκυρα (upd)

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιδεικνύοντας την τουρκική αδιαλλαξία.

Στην επιστολή του, ο τούρκος ΥΠΕΞ εκφράζει και την απογοήτευση της Τουρκίας στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το ίδιο θέμα.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στην επιστολή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

O κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της σχετικά με τις γεωτρήσεις από το 2004 και την έχει καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, «τα τελικά θαλάσσια σύνορα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν μόνο με συμφωνίες και όχι με παραβίαση των δικαιωμάτων τρίτων που θα συναφθούν μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η άλλη μέθοδος που υπογραμμίζεται στην επιστολή είναι η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια ή η διεθνής διαιτησία.

Η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια έρχεται μερικές μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Ελσίνκι ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε ζητήσει την αποκλιμάκωση της Τουρκικής έντασης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην σκιά των διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της εκτεταμένης τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019» που στρέφεται κατά της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr