ΗΠΑ:Εντολή εκκένωσης των υπαλλήλων τους από το Ιράκ-Τι συμβαίνει με το Ιράν

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή «σε όλους τους Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους» που δεν εργάζονται στον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης να εκκενώσουν το Ιράκ. Η εντολή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς έρχεται σε μία περίοδο εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του σιιτικού Ιράν, που έχει μεγάλη επιρροή στο Ιράκ. 

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ ανέφερε ότι θα περιοριστούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και δεν θα γίνεται έκδοση βίζας στα γραφεία των Αμερικανών στην Βαγδάτη και το Ερμπίλ. 

Η ανακοίνωση της πρεσβείας ανέφερε ότι έχει κληθεί όλο το αμερικανικό προσωπικό «να αποχωρήσει από Ιράκ με εμπορικά μέσα μεταφοράς το συντομότερο δυνατό και να αποφύγει αμερικανικές εγκαταστάσεις εντός του Ιράκ». Παράλληλα η πρεσβεία συμβούλευσε το προσωπικό της να ανανεώσει τα προσωπικά σχέδια ασφαλείας του και να βρίσκεται σε εγρήγορση στο περιβάλλον. 

Την Δευτέρα η αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ είχε εκδώσει οδηγία που ζητούσε από τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη χώρα και όσους ήδη βρίσκονται σε ιρανικό έδαφος να διατηρούν χαμηλό προφίλ. 

Τι κρύβει η απόφαση και η επίσκεψη Πομπέο στη Βαγδάτη


Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων η απόφαση εκκένωσης ελήφθη μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες για απειλή με ενορχηστρωτή το Ιράν. 

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κλιμακώνονται σταδιακά από το 2015, όταν ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και απέσυρε τη συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,  Μάικ Πομπέο, ο οποίος δεν κρύβει ότι θέτει στην κορυφή της αμερικανικής διπλωματικής ατζέντας την μείωση της αυξανόμενης επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Βαγδάτη. Ο στόχος ήταν να ενισχύσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία δέχεται μεγάλη επιρροή από τους μουλάδες της Τεχεράνης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πομπέο είπε ότι πραγματοποίησε την επίσκεψη καθώς οι ιρανικές δυνάμεις «κλιμακώνουν την δράση τους» και αποκάλυψε ότι η απειλή επιθέσεων «είναι πολύ συγκεκριμένη». 

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν. Ο εθνικός σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον προειδοποίησε το Ιράν ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει με «αδυσώπητη δύναμη» σε οποιαδήποτε επίθεση από την Τεχεράνη ή τους συμμάχους της στην περιοχή. 

Μετά τα σαμποτάζ σε πλοία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα νευραλγικής σημασίας για το πετρέλαιο παγκοσμίως, στα Στενά του Ορμούζ η ένταση ανέβηκε εκ νέου, καθώς Ουάσινγκτον και Ριάντ «είδαν» ως ένοχη την Τεχεράνη. 

Την ώρα που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύονται στην περιοχή το Ιράν διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα σαμποτάζ. Μάλιστα αναφέρεται σε προβοκάτσια από «σκληροπυρηνικούς» στις ΗΠΑ και αλλού που αναζητούν δικαιολογία προκειμένου να τα βάλουν με την Τεχεράνη. 

Ωστόσο, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ απαντά σε χαμηλούς τόνους και επιμένει ότι η σύγκρουση δεν θα είναι στρατιωτική. «Ούτε αυτοί ούτε εμείς θέλουμε πόλεμο. Γνωρίζουν ότι δεν τους συμφέρει», φέρεται να είπε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν. 

Την Τρίτη ο Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Χαμενεϊ κατά την επίσκεψη του στη Ρωσία, σύμμαχο-κλειδί της Τεχεράνης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «θεμελιωδώς δεν αναζητούμε πόλεμο με το Ιράν». 


 



Πηγή: Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου