Ο Μαδούρο μαζεύει τo στρατό και καλεί σε αγώνα εναντίον των πραξικοπηματιών

Πλαισιωμένος από πλήθος στρατιωτών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το πρωί της Πέμπτης σε ένα προφανές σόου επίδειξης ισχύος έναντι των αντιπάλων του που αμφισβητούν τη νομιμότητά του στην εξουσία.

Ο Μαδούρο σε ομιλία του σε μια στρατιωτική βάση στο Καράκας κάλεσε τον στρατό να «αγωνιστεί εναντίον όλων των πραξικοπηματιών», μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων μεταξύ αντιπολιτευτικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

«Ναι, είμαστε σε πλήρη μάχη, το ηθικό πρέπει να είναι στον ανώτατο βαθμό για να αφοπλίσουμε όλους τους προδότες και τους πραξικοπηματίες», είπε ο Νικολάς Μαδούρο.

«Πίστη πάντοτε, προδοσία ποτέ!», τόνισε επίσης Μαδούρο ενώπιον των στρατιωτών επαναλαμβάνοντας ένα σύνθημα που ακούγεται σε όλες τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να φοβάται και ότι είναι η ώρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απέρριψε τον ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είχαν σκηνοθετήσει μια απόπειρα πραξικοπήματος.

Την Τετάρτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσπάθησε να πυροδοτήσει μια στρατιωτική εξέγερση για να αναγκάσει τον Μαδούρο να παραιτηθεί από το ανώτατο αξίωμα. Προέτρεψε τους δημόσιους υπαλλήλους να χτυπήσουν την κυβέρνηση για να την υπονομεύσουν.

Αλλά ο Μαδούρο επαίνεσε την αφοσίωση του στρατού. «Κανένας δεν τολμά να αγγίξει το ιερό έδαφος μας ή να φέρει πόλεμο στη Βενεζουέλα», είπε.

Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες δύο ημέρες, μεταξύ των οποίων δύο έφηβοι, ένας 14χρονος και ένας 16χρονος.

Το πρωί της Τρίτης ο Γκουαϊδό κάλεσε σε στρατιωτική εξέγερση ενώ δήλωε ότι διέθετε την υποστήριξη στρατιωτών οι οποίοι είχαν στασιάσει.

Η απόπειρα στρατιωτικής εξέγερσης της Τρίτης προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις κατά του προέδρου σε όλη τη Βενεζουέλα, αλλά στη συνέχεια ο Μαδούρο δήλωσε ότι απέτρεψε μια «πραξικοπηματική αψιμαχία».

Την Τετάρτη με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χιλιάδες Βενεζουελάνοι κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους και τότε ξέσπασαν και πάλι βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τον Ιανουάριο ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός ηγέτης της Βενεζουέλας και έχει την υποστήριξη περισσότερων από 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ως αρχηγός της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, επικαλέστηκε το Σύνταγμα για να αναλάβει μια προσωρινή Προεδρία, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο πέρυσι ήταν παράνομη.

Αλλά ο Μαδούρο ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και τους ηγέτες του στρατού της Βενεζουέλας, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία.

Πηγή: skai.gr