Ξένος Τύπος: Θρήνος για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων

Η τεράστια καταστροφή από τη μεγάλη πυρκαγιά στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων το βράδυ της Δευτέρας, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων διεθνών εφημερίδων, για το πλήγμα στη Γαλλία και ολόκληρη τη χριστιανοσύνη.

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από τον καθεδρικό ναό. Η στέγη κάηκε ολοσχερώς και έχει καταρρεύσει, όπως και το ένα κωδωνοστάσιο.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, έκανε λόγο για «κολοσσιαία καταστροφή». Τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας έστειλε αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λέγοντας ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή ενώ η μάχη συνεχιζόταν, για τη διάσωση έργων τέχνης και αγιογραφιών.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» δήλωσε με τη σειρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από το σημείο της πυρκαγιάς.

Τα πρωτοσέλιδα ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων:

Financial Times: «Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» 

The Guardian: «Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ»

Metro: «Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ»

Le Figaro: «Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» 
 
Liberation: «Notre Drame» (μετάφραση: «Το Δράμα μας»). Το λογοπαίγνιο, απηχεί τον παγκόσμιο θρήνο για την μεγάλη καταστροφή.

Telegraph: «Το Παρίσι θρηνεί για την πολυαγαπημένη του κυρία»
 
Daily Mail: «Εννέα αιώνες ιστορίας χάθηκαν στην ανίερη κόλαση φωτιάς»

La Croix: «Η καρδιά στις στάχτες»


Le Temps: «Σπασμένη καρδιά»