Σώθηκε από ολική καταστροφή η Παναγία των Παρισίων- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Μεγάλη φωτιά κατέκαψε το βράδυ της Δευτέρας την Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού μνημείου, προκαλώντας σοκ στη Γαλλία και όλο τον κόσμο.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η πυρκαγιά έχει πλέον τεθεί «υπό έλεγχο».

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με αυτή που προηγήθηκε καθώς θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών και αφετέρου να ερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε ένα από τα κοσμήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και -ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μπροστά από τον φλεγόμενο ναό, προσθέτοντας πως «θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί».
Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή.

 

Αποσβολωμένοι, παριζιάνοι, τουρίστες- καθολικοί, άθεοι, μουσουλμάνοι- αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία, άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

Ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν σοκ αλλά και τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.

Ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και παγκόσμιο σοκ

Παγκόσμιο σοκ και δέος προκαλεί η ανυπολόγιστων διαστάσεων καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων από τη φωτιά που μαίνεται στον ιστορικό καθεδρικό ναό, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Οι εισαγγελείς του Παρισιού που ερευνούν τα αίτια της φωτιάς, αντιμετωπίζουν ως ατύχημα την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα από την Παναγία των Παρισίων, προσθέτοντας πως έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ακόμη τρεις ή και τέσσερις ώρες θα χρειαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που καίει (από τις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας) τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν πριν από λίγες ώρες ότι μπορούμε να σώσουμε τον ναό της Παναγίας των Παρισίων. 

«Η διάσωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι δεδομένη, παρά την κινητοποίηση περίπου 400 πυροσβεστών», δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ.

«Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, από έξω αλλά και από μέσα, για να προσπαθήσουν να σώσουν αυτό το κτήριο, πράγμα που είναι προς το παρόν δεδομένο». «Καθώς μιλάμε, η πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί», δήλωσε, σχεδόν τρεις ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Αργά το βράδυ, αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Προσέθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. Κατά πληροφορίες, σώθηκαν επίσης τα έργα τέχνης και οι αγιογραφίες.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήσω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς», δήλωσε ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Γκολε, διοικητής πυροσβεστικής του Παρισιού.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» δήλωσε με τη σειρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας από το σημείο της πυρκαγιάς στους δημοσιογράφους.

«Η επόμενη μιάμιση ώρα είναι κρίσιμη για να διαπιστωθεί αν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά παραδέχθηκε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού» είχε τονίσει νωρίτερα η πυροσβεστική. Οι ρίψεις νερού από αέρος είναι αδύνατες γιατί θα καταστρέψουν ολοσχερώς το κτήριο. 

Η στέγη και το κωδωνοστάσιο έχουν ήδη καταρρεύσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού δήλωσε ότι ολόκληρο το κτήριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. «Δε θα μείνει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. O κόσμος προσεύχεται κοντά στο ναό για να σβήσει η φωτιά. 

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία». Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διάσωση των έργων τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο σημείο έσπευσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Οι σκέψεις μου είναι με όλους τους καθολικούς και όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μου, είμαι θλιμμένος απόψε να βλέπω ένα μέρος μας να καίγεται» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ματαίωσε το προγραμματισμένο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος. 

Η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό έχει αποκλειστεί. Το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα όπου βρίσκεται η Παναγία των Παρισίων, εκκενώνεται, ανέφεραν νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Kάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται, εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων.

Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το BBC, η φωτιά μπορεί να οφείλεται σε εργασίες ανακαίνισης. Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Παρισιού) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά, ξέσπασε από άγνωστη αιτία η φωτιά.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Παναγίας των Παρισίων, μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί.

Πηγή: skai.gr