Βρετανοί βουλευτές σε Λονδίνο: Εκδώστε τον Ασάνζ στη Σουηδία, όχι στις ΗΠΑ

Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν την Παρασκευή από το υπουργό Εσωτερικών να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, και όχι στις ΗΠΑ. Οι νομοθέτες λένε ότι ο Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία, εάν η Στοκχόλμη το ζητήσει.

Περισσότεροι από 70 βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν σχετική επιστολή με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, αλλά και τη σκιώδη υπουργό Εσωτερικών των Εργατικών Ντάιαν Αμποτ, να δώσουν προτεραιότητα σε αίτημα έκδοσης της Σουηδίας έναντι εκείνου των ΗΠΑ για τον Ασάνζ. 

Σύμφωνα με τους νομοθέτες, μια τέτοια κίνηση θα στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα της προτεραιότητας που δίνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι εν λόγω ισχυρισμοί».

«Δεν προεξοφλούμε φυσικά ενοχή, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία και η (Σουηδή) ενάγουσα θα πρέπει να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη» αναφέρει η επιστολή.
Οι βουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι πολλές κατηγορίες βιασμών εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks παραγράφηκαν και η μόνη εναπομείνασα κατηγορία θα παραγραφεί τον Αύγουστο του 2020.

Πηγή: skai.gr