Συνελήφθη στο Λονδίνο ο Τζούλιαν Ασάνζ ο ιδρυτής του WikiLeaks (video)

Συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την απόφαση του Ισημερινού να άρει το καθεστώς ασύλου το οποίο του παρείχε για επτά περίπου χρόνια. 

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο αγνώριστος Ασάνζ συνελήφθη φωνάζοντας «το χέρι της δημοκρατίας στραγγαλίζει τη δημοκρατία».



«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου ο Ασάνζ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το συντομότερο δυνατό.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Πρόσθεσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

«Το χέρι της δημοκρατίας πιέζει τον λαιμό της ελευθερίας» έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα σε μια αιχμηρή της δήλωση στο Facebook.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα του Κρεμλίνου ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ιδρυτή του Wikileaks.

«Συνελήφθη στο Λονδίνο, συνεπώς δεν μπορώ να πω τίποτα αυτή τη στιγμή. Σίγουρα ελπίζουμε ότι θα γίνουν σεβαστά όλα του τα δικαιώματα», είπε στους δημοσιογράφους απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπήρχε δυνατότητα να παράσχει άσυλο στον Ασάνζ η Ρωσία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζεται κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπο του Αυστραλού ακτιβιστή δημοσιογράφου. 

Πριν λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό από τον ιστότοπο WikiLeaks ότι ο Ισημερινός σχεδίαζε να απελάσει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο και ότι είχε μάλιστα έρθει σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση, κατηγορία που έχει πλέον αποσυρθεί.

Παράλληλα κατηγορείται από την Ουάσιγκτον για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Πηγή: skai.gr