Κλείσιμο

Τσαβούσογλου: Δεν υποχωρούμε από τους S-400 αλλά ούτε στρεφόμαστε στη Ρωσία

Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, παρά τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως είναι διατεθειμένη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον ώστε να αποδείξει πως τα ρωσικά όπλα δεν συνιστούν απειλή για τα NATOϊκά συστήματα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον με αιχμή τους S-400.

Διαμήνυσε μάλιστα πως η εξοπλιστική σύμβαση με την Μόσχα δεν ισοδυναμεί με στροφή της Άγκυρας προς την Ρωσία, ουσιαστικά αναιρώντας παλαιότερες προειδοποιήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στρατηγικό αναπροσανατολισμό της Άγκυρας.

«Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπονομεύουμε την συμμαχία και συμφωνούμε με την Ρωσία σε όλα. Δεν υπάρχει μετατόπιση στην εξωτερική πολιτική μας».

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η χρήση των ρωσικών πυραύλων μπορεί να εκθέσει απόρρητα τεχνολογικά δεδομένα στην Μόσχα, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του NATO και χρησιμοποιεί πολλά όπλα αμερικανικής κατασκευής. Για τον λόγο αυτό την Δευτέρα το Πεντάγωνο ανέστειλε μέχρι νεοτέρας την παράδοση υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου ωστόσο υποστήριξε πως οι S-400 δεν θα συνδεθούν με την ψηφιακή αρχιτεκτονική των NATOϊκών όπλων και συνεπώς δεν θα είναι δυνατό να αντλήσουν πληροφορίες.

«Συνεπώς, προτείνουμε την σύσταση τεχνικής ομάδας εργασίας ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτό το σύστημα δεν θα αποτελεί απειλή, ούτε για τα F-35 ούτε για άλλα συστήματα του NATO», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: skai.gr