AP Photo/Ali Unal
Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μετά από διαπληκτισμό σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία, ενώ είναι σε εξέλιξη οι δημοτικές εκλογές, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο καυγάς φέρεται να άρχισε όταν ο δράστης δήλωσε πως ήθελε να ψηφίσει δημόσια. Ακολούθησε λογομαχία κατά την οποία πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα δύο άτομα που εργάζονταν για λογαριασμό του ισλαμικού κόμματος Saadet, ένας εκ των οποίων ήταν παρατηρητής.

Το Saadet κατήγγειλε πως ο δράστης είναι συγγενής υποψήφιου με το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του Saadet, Τεμέλ Καραμολάογλου, δήλωσε μέσω Twitter πως δεν πρόκειται για απλό περιστατικό, αλλά για θέμα εκλογικής τάξης δεδομένου ότι οι δύο νεκροί αντιστάθηκαν στο ενδεχόμενο ανοιχτής ψήφου.



Ο δολοφόνος συνελήφθη από την Αστυνομία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε να δώσει πολιτική διάσταση στο ζήτημα, λέγοντας πως το περιστατικό δεν πρέπει να τεθεί στην βάση των κομματικών σχέσεων ή θέσεων.

Η ψηφοφορία «διεξάγεται ομαλά, όπως πληροφορούμαι», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε στην συνοικία Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης. «Ελπίζω να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα με μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων», προσέθεσε.

Δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ, που αποτελεί την άτυπη πρωτεύουσα της κουρδικής μειονότητας στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Κρίσιμες κάλπες

Οι εκλογές αφορούν τους δημάρχους των 30 μεγαλύτερων πόλεων, που είναι μητροπολιτικές ζώνες, και των αιρετών σε 51 επαρχίες και εκατοντάδες κοινότητες.

Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν 57 εκατομμύρια πολίτες περιλαμβανομένων 53.099 προσφύγων από την Συρία που έχουν λάβει τουρκική υπηκοότητα.

Μεγάλη σημασία θα έχουν τα αποτελέσματα για την εκλογή δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη και τη πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν ενδέχεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να ηττηθεί μετά από δύο και πλέον δεκαετίες κυριαρχίας.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως ο κ. Ερντογάν, που έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπό του ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες, αντιλαμβάνεται τις εκλογές ως ένα ακόμα δημοψήφισμα για την προεδρία του.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει ηττηθεί σε εκλογική αναμέτρηση από το 2003, όμως οι σημερινές κάλπες είναι ιδιαίτερες διότι έρχονται εν μέσω κοκτέιλ οικονομικών προβλημάτων, που αποτυπώνονται στην αποδυνάμωση της λίρας και στον σταθερά υψηλό πληθωρισμό.
Πηγή: skai.gr
0 0 Bookmark

Απόρρητο