KOΣΜΟΣ


Τα κύρια σενάρια για το Brexit

Βουλή των Κοινοτήτων και Τερέζα Μέι μπορεί να βρεθούν σε ένα παράξενο μπρα-ντε-φερ για την διαχείριση του Brexit, ενώ η διορία ης 12ης Απριλίου πλησιάζει επικίνδυνα. Ψίθυροι για πρόωρες εκλογές και φόβοι για no deal.

 
Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την χθεσινή τρίτη καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Λονδίνο οφείλει να καταθέσει προτάσεις για το Brexit στους 27 ευρωπαίους εταίρους εντός δύο εβδομάδων, έως τις 12 Απριλίου, καθώς διαφορετικά θα εξέλθει άτακτα από την Ένωση.

Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν πέντε κύρια σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι: Επιβολή λύσης από την Βουλή, τέταρτη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης που προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μακρά μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit, έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία ή ακύρωση του Brexit.

Η Βουλή επιλέγει…

Την Δευτέρα στην Βουλή θα λάβει χώρα ο δεύτερος γύρος ενδεικτικών ψηφοφοριών επί εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit.

Στον πρώτο γύρο, την περασμένη Τετάρτη, κανένα από τα οκτώ διαθέσιμα σχέδια δεν απέσπασε πλειοψηφία. Ωστόσο μετά την χθεσινή ήττα της κ. Μέι μπορεί να εμφανιστεί η δυναμική για ένα πιο χαλαρό Brexit.

Στις ψηφοφορίες της Τετάρτης η πρόταση για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ απορρίφθηκε μόλις για οκτώ ψήφους, ενώ η πρόταση για επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα ηττήθηκε για 27 έδρες.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν θα δεσμευτεί από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες, όμως η Βουλή μπορεί, σε μία πρωτοφανή ενέργεια, να νομοθετήσει πως η κ. Μέι είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική απόφαση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο συνιστά έκτακτη «κατάληψη» της εκτελεστικής εξουσίας από την νομοθετική.

Τέταρτη και φαρμακερή;

Μολονότι η κ. Μέι έχει ηττηθεί τρεις φορές στην Βουλή των Κοινοτήτων, οι σύμμαχοί της φρόντισαν να διαρρεύσουν αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει εκ νέου την κύρωση της Συμφωνίας από τους βουλευτές.

Κύριο επιχείρημά τους είναι ότι σε κάθε ψηφοφορία ο αριθμός των εδρών που απαιτούνται ώστε να υπερψηφιστεί η Συμφωνία Αποχώρησης μειώνεται: Τον Δεκέμβριο η κ. Μέι ηττήθηκε με 230 ψήφους, που ήταν η ευρύτερη κοινοβουλευτική ήττα στην νεότερη βρετανική ιστορία, όμως χθες η διαφορά περιορίστηκε στις 58 έδρες.

Με βάση τις διαρροές, η Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμά πως ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές που εξακολουθούν να αντιτίθενται στην συμφωνία της κ. Μέι θα υποχωρήσουν εάν διαπιστώσουν πως αυξάνεται η πιθανότητα ενός πιο χαλαρού Brexit, πόσω μάλλον ακύρωσης της εξόδου.

Ένα ακόμα «αγκάθι» για την κ. Μέι είναι ο βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών στην Βουλή. Το DUP καταψηφίζει σταθερά την πρόταση Μέι λόγω των προνοιών που περιέχει για την Βόρεια Ιρλανδία, όμως οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού φαίνεται να πιστεύουν πως η θέση του κόμματος θα αλλάξει εάν γίνει ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ένα ακόμα εμπόδιο σε τυχόν τέταρτη ψηφοφορία είναι η στάση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να κατατίθεται κατ’ επανάληψη το ίδιο καταψηφισθέν σχέδιο.

Η μεγάλη μετάθεση και τα παρακλάδια της

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η κ. Μέι να ζητήσει έως τις 12 Απριλίου μακρά μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου, αίτημα που θα πρέπει να γίνει δεκτό ομόφωνα από τα 27 κράτη-μέλη. Στις 10 Απριλίου, θα λάβει χώρα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Προϋπόθεση για την αποδοχή της παράτασης είναι η κ. Μέι να παρουσιάσει εύλογη αιτία για το αίτημά της, κι όχι απλά να ζητήσει επιπλέον χρόνο για να συνεχιστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Σε περίπτωση που το Brexit μετατεθεί σε βάθος χρόνου το Λονδίνο θα έχει χρόνο για προσφυγή σε πρόωρες γενικές εκλογές ή διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος, αν και η κ. Μέι απορρίπτει κατηγορηματικά το δεύτερο ενδεχόμενο.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα ήδη ετοιμάζεται για την αποχώρηση της κ. Μέι από την αρχηγία και θα είναι δύσκολο να την δεχτεί ως υποψήφια μετά τα «χαστούκια» που έχει υποστεί στην διαδικασία του Brexit.

Ένα ακόμα πολιτικό εμπόδιο είναι ότι σε περίπτωση παράτασης το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα συνιστά ταπείνωση για την κ. Μέι και τους Συντηρητικούς, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει σχεδόν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2016.

Το ενδεχόμενο των εκλογών μπορεί πάντως πάντα να χρησιμοποιηθεί ώστε να ασκηθούν πιέσεις στο DUP, το οποίο φοβάται άνοδο των Εργατικών στην εξουσία.

Άτακτη έξοδος ή τέλος στο Brexit

Εάν η Βρετανία δεν κατορθώσει να διαμορφώσει κάποια βιώσιμη λύση έως τις 12 Απριλίου θα βγει άτακτα από την ΕΕ, θέτοντας τέλος σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες συμμετοχής.

Η άτακτη έξοδος θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στο εμπόριο και στις μεταφορές και μπορεί να δρομολογήσει αποσύνθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθότι η Σκωτία θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εναλλακτικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα μονομερούς ακύρωσης του Brexit. Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τελεσίδικα πως το Λονδίνο μπορεί να αποσύρει το αίτημά του για αποχώρηση από την Ένωση δίχως να απαιτείται η συναίνεση άλλων κρατών-μελών.

Το Ευρωδικαστήριο δεν διευκρίνισε πάντως εάν η ακύρωση του σχετικού Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας απαιτεί την σύμφωνη γνώμη τόσο της Βουλής όσο και της κυβέρνησης. Στην απόφασή του αναφέρει απλά πως πρέπει να ακολουθηθούν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες.
 
Αυστηρή προειδοποίηση Λονδίνου προς Τεχεράνη
Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Cobra ο κ. Χαντ είχε πει ότι δεν εξετάζονται στρατιωτικά μέτρα, αλλά μόνο...
20.07.2019, 07:57
Παραίτηση-σεισμός του πρωθυπουργού του Κοσόβου μετά από «κάλεσμα» της Χάγης
O Ραμούς Χαραντινάι, πρώην αξιωματικός του UCK, κλήθηκε ως ύποπτος από την ειδική εισαγγελία που ερευνά τον...
19.07.2019, 22:49
Το Ιράν κατάσχεσε βρετανικό πετρελαιοφόρο στο Στενό του Ορμούζ
Το Σώμα Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς κατέλαβε το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στο Στενό του...
19.07.2019, 21:44
Βρετανία: 22.000 Έλληνες αιτήθηκαν εξασφάλιση δικαιωμάτων για μετα-Brexit
Περίπου 21.800 Έλληνες υπήκοοι έχουν υποβάλει αίτηση στο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών για την απόκτηση του...
19.07.2019, 17:30
Ντονμέζ: Το «Γιαβούζ» ετοιμάζεται να αρχίσει γεωτρήσεις
Συνεχίζονται οι προκλήσεις ανοιχτά της Κύπρου, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει...
19.07.2019, 17:11
Παρατείνεται για έναν μήνα η κράτηση του ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ
Η σύλληψη του δεξαμενόπλοιου έχει αποδειχτεί εστία έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη, την στιγμή...
19.07.2019, 14:01
Μέρκελ για την υγεία της: Μπορώ να κάνω τη δουλειά μου
«Καταλαβαίνω ερωτήματα σχετικά με την υγεία μου και έχω ήδη δώσει μια απάντηση», ανέφερε η Μέρκελ στην...
19.07.2019, 13:55
Ιαπωνία: Τα κίνητρα και η ταυτότητα του εμπρηστή που σκότωσε 33 ανθρώπους
Ο ύποπτος φώναξε «εγώ το έκανα» όταν τέθηκε υπό κράτηση από την Αστυνομία.
19.07.2019, 13:42
Εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πρώτοι πρόσφυγες από βάση Δεκέλειας
Έχοντας εδώ και χρόνια αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τα μέλη των έξι οικογενειών διεξήγαγαν τα τελευταία...
19.07.2019, 13:40
Αίμα στην άσφαλτο από κόντρες αλά Fast and Furious στην Αγγλία (video)
Τουλάχιστον 17 τραυματίες, ανάμεσά τους κάποιοι σοβαρά.
19.07.2019, 12:27

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.