Τουσκ: Να μην προδώσουμε τους Βρετανούς που δεν θέλουν το Brexit

Έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι «ανοιχτό» στο ενδεχόμενο μεγάλης μετάθεσης του Brexit εάν το Λονδίνο θελήσει να αναθεωρήσει την στρατηγική του απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αγνοηθεί η «διευρυνόμενη πλειοψηφία» των Βρετανών που «θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο ο κ. Τουσκ σημείωσε πως η Ευρωβουλή δεν πρέπει να «προδώσει» τους έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για ακύρωση του Brexit ή το ένα εκατομμύριο διαδηλωτές που βάδισαν στους δρόμους του Λονδίνου πριν λίγες ημέρες ζητώντας δεύτερο δημοψήφισμα.

«Ίσως αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρέπει να αισθανθούν ότι εκπροσωπούνται από εσάς σε αυτή την αίθουσα, γιατί είναι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο κ. Τουσκ.

 


Το μήνυμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται λίγες ώρες πριν τις αποκαλούμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες στην βρετανική Βουλή, όπου οι βουλευτές θα επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις για τους όρους του Brexit ή ακόμα και ακύρωση της εξόδου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει διαμηνύσει πως θα συνεργαστεί με την Βουλή αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών.

Η κ. Μέι από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το Brexit και σχεδιάζει να καταθέσει για τρίτη φορά προς ψήφιση την συμφωνία για τους όρους εξόδου που συνομολόγησε στα τέλη του προηγούμενου έτους με την ΕΕ.

Ευελπιστεί πως θα πείσει αρκετούς ευρω-σκεπτικιστές βουλευτές να την στηρίξουν, προειδοποιώντας τους πως διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος αναστολής ή μετάθεσης της εξόδου.

Πριν την έναρξη των ενδεικτικών ψηφοφοριών η κ. Μέι θα έχει επαφές με την ευρω-σκεπτικιστική Επιτροπή 1922, όπου δεν αποκλείεται να δώσει σινιάλο πως θα παραιτηθεί εντός των επόμενων μηνών προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους για την συμφωνία της.

Εάν η κ. Μέι πετύχει την κύρωση της συμφωνίας της τότε η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 22 Μαΐου. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλει εναλλακτικό σχέδιο – όπως η μακρά μετάθεση του Brexit – έως τις 12 Απριλίου.

Έλενα Παπαδημητρίου