ΗΠΑ: Τα κύρια ευρήματα του πορίσματος Μάλερ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ απέστειλε την Κυριακή στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου μια σύνοψη του πολυαναμενόμενου πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Έπειτα από έρευνα 675 ημερών, με περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, 37 διώξεις, 19 δικηγόρους και 40 πράκτορες του FBI και άλλους αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του Μάλερ, ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνέργεια


Ο Μάλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Με την επιστολή του στους βουλευτές ο Μπαρ ανέφερε ότι ο Μάλερ διαπίστωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ».

Αλλά παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Παρακώλυση


Πολλοί παρατηρητές είχαν προβλέψει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Τραμπ προέρχεται από μια πιθανή κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Μάλερ.

Αλλά ο Μπαρ τόνισε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μάλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».

«Στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας, συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης στην επιστολή του.

Εντούτοις, ενώ ο Μπαρ – που διορίστηκε από τον Τραμπ – κατέληξε ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο Μάλερ δεν κατέληξε στο ερώτημα της παρακώλυσης.

«Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση», υπογράμμισε.

«Ο ειδικός εισαγγελέας δηλώνει ότι ‘ενώ αυτό το πόρισμα δεν καταλήγει ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδίκημα, επίσης δεν τον αθωώνει’».

Επιπλέον διώξεις

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Φλιν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν και ο τέως διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορτ είναι μεταξύ των 34 ατόμων εις βάρος των οποίων έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μάλερ. Σύμφωνα με τον Μπαρ δεν θα ασκηθούν άλλες διώξεις.

«Το πόρισμα δεν συστήνει καμία περαιτέρω διώξη ούτε ο ειδικός εισαγγελέας έχει σφραγισμένες παραπομπές που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του προς τους επικεφαλής των δικαστικών επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ