Αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν στηρίζει ο Τραμπ

Υπέρ της αναγνώρισης της κυριαρχίας του Ισραήλ στα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν τάχθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ουσιαστικά ανατρέποντας την πολιτική δεκαετιών και χαρίζοντας ένα πολιτικό δώρο στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενόψει των γενικών εκλογών του Απριλίου.

Το Ισραήλ απέσπασε τα Υψίπεδα από την Συρία μετά την επικράτησή του στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Η διεθνής κοινότητα ωστόσο επί το πλείστον θεωρεί την περιοχή – που βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ την Συρία και τον Λίβανο – ως κατεχόμενα εδάφη.

«Μετά από 52 χρόνια είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν», έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter, προσθέτοντας ότι η διαφιλονικούμενη περιοχή είναι βαρυσήμαντη τόσοι για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους όσο και για την περιφερειακή σταθερότητα.

Επί προεδρίας Τραμπ η Ουάσιγκτον μετέφερε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, καταστρατηγώντας την γραμμή της διεθνούς κοινότητας, έκλεισε την διπλωματική αποστολή στους Παλαιστίνιους και περιέκοψε την παροχή οικονομικής βοήθειας στους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί για την ανάρτηση του προέδρου.

Η κίνηση Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός ευελπιστεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του η οποία έχει αμαυρωθεί από καταγγελίες περί διαφθοράς.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιοδεύει στην Μέση Ανατολή και το προηγούμενο διήμερο συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.
Πηγή: skai.gr