Τι γράφει η Μέι στην επιστολή προς Τουσκ για την αναβολή του Brexit

Την έλλειψη χρόνου για επικύρωση της συμφωνίας του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από την 29η Μαρτίου επικαλείται ως λόγο για την υποβολή αιτήματος παράτασης του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου 2019 η Τερέζα Μέι στην επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η επιστολή αναφέρεται αρχικά στην απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, για δεύτερη φορά, στις 12 Μαρτίου. Προσθέτει ότι η ίδια είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές πως μία μεγάλη σε διάρκεια παράταση του Άρθρου 50 θα υποχρέωνε το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

«Δεν πιστεύω ότι θα ήταν προς το συμφέρον κανενός εκ των δύο πλευρών να διοργανώσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ενημερώνει στη συνέχεια τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι σκόπευε να επαναφέρει προς ψήφιση τη συμφωνία του Brexit, κάτι όμως που κατέστη «αδύνατο» μετά από την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που προειδοποίησε την κυβέρνηση πως μια πρόταση δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά στη Βουλή αν δεν είναι «θεμελιωδώς διαφορετική».

Παρόλα αυτά, σημειώνει η κα Μέι, παραμένει πρόθεσή της να επαναφέρει τη συμφωνία για τους όρους του Brexit ενώπιον του νομοθετικού σώματος.

«Ενόψει αυτής της ψηφοφορίας, θα ήμουν ευγνώμων αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορούσε να εγκρίνει τα συμπληρωματικά έγγραφα που ο πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ συμφωνήσαμε στο Στρασβούργο, βάζοντας την κυβέρνηση σε θέση να φέρει αυτές τις συμφωνίες στη Βουλή και επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές στην πρόταση της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο», αναφέρει η κα Μέι.

Συμπληρώνει ότι σκοπεύει να υποβάλει και περαιτέρω «εσωτερικές προτάσεις» που επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για την προστασία της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αυτή η αναφορά ερμηνεύεται ως παραπομπή σε δέσμευση της κυβέρνησης ότι οποιαδήποτε αλλαγή κανονισμών της ΕΕ που θα πρέπει να εφαρμοστεί στη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο του λεγόμενου 'backstop', θα εφαρμόζεται και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο